- 2010. szeptember 27., 12:37
Az aktív szemüveges rendszerek piaca után a RealD a passzív szemüveges 3D-vel is hódítana, tévéknél szokatlan...
Hirdetés


some text

Az aktív és a passzív szemüveggel működő 3D-s rendszerek között az egyik legnagyobb különbség az, hogy míg az aktív rendszerek teljes HD felbontást kínálnak, addig a passzív elven működő 3D-s tévék esetében az effektív felbontás térbeli megjelenítés esetén feleződik. A tévégyártók éppen ezért egyelőre az aktív shutteres technológiát részesítik előnyben – bár az LG az LD630-as szériával már a passzív rendszerek felé is kacsintgat.

A RealD most egy olyan új megoldást jelentett be, amivel a passzív rendszerek is képesek lehetnek Full HD felbontású tartalom megjelenítésére – azonban a cégnél egyelőre azt ígérik, hogy a rendszer csak 2011-re lesz teljesen kész. A megoldás alapötlete nem új, a RealD ZScreen névre keresztelt technológiát projektoroknál már hasznáják, azonban a tévékhez az eddiginél nagyobb méretben kell gyártani a szűrőket, ami számos nezéséggel jár együtt. A ZScreen valójában egy polárszűrő (a panel elé kell építeni), amely képes a fény cirkuláris polarizációjának gyors változtatására (jobb és balsodrású cirkuláris polaritás közötti váltásra). A ZScreen technológiával működő tévék éppen úgy, mint a mostani aktív szemüveges tévék, gyors egymásutánban jelenítik majd meg a bal és a jobb szem számára készített képet, viszont sokkal olcsóbb, passzív szemüveggel működnek, ami vonzó lehet a felhasználók számára. Más kérdés, hogy az extra szűrő miatt a tévék viszont többe kerülnek majd – hogy mennyivel, az kulcsfontosságú, ugyanis a tévégyártók alternatívaként a felbontás növelése mellett is dönthetnek, 3840×1080 vagy 1920×2160 pixeles panellel a RealD rendszere nélkül is elérhető a teljes HD felbontás passzív rendszereknél is.

A RealD ZScreen az aktív shutter rendszerekhez hasonlóan a Full HD felbontást megtartja, viszont egy dolgot nem tud kiküszöbölni, mégpedig a kép villódzását. Ugyan ebben az esetben nem a szemüveg takarja ki a „másik” szemünket, a polarizációs szűrő miatt mégis csak minden második képkockát látjuk ennél a megoldásnál is.

Jelenleg RealD licencelt 3D-t használ a tévégyártók közül a Sony, a Samsung, a Toshiba és a Panasonic is – azt viszont egyelőre nem tudni, hogy közülük hányan gondolkodnak passzív polarizációs rendszerben. Az IFA-n rákérdeztünk minden gyártónál, de az illetékesek akkor még kivétel nélkül azt mondták, rövid távon nincs tervbe véve ilyen. A RealD minden esetre 2011-ben szeretné látni az első ilyen tévét, ami azt jelenti, hogy a 2011-es CES-en akár már működő prototípusokkal is találkozhatunk majd.

Ezek is érdekelhetnek