- 2010. szeptember 27., 15:02
A JEDEC közzétett két olyan mérési módot, aminek a segítségével a felhasználók könnyebben...
Hirdetés


some text

Az SSD-k hiába gyorsabbak sokkal, mint egy normál HDD, egyelőre sokkal kisebbek és drágábbak is, ráadásul a használat intenzitásától függően hamarabb öregszenek is. Az öregedést az okozza, hogy a flash memóriachipek cellái csak véges számban írhatók újra. Egy SLC cellára átlagosan 100 ezerszer, míg egy MLC cellára 10 ezerszer lehet adatot felírni azelőtt, hogy az elektronika az adott területet megbízhatatlannak minősíti és letiltja. A gyártók többféle módszert használnak e jelenség kivédésére, általánosan bevett gyakorlat például az adatok újraelosztása, illetve vannak olyan gyártók is, akik tartalék tárhelyet építenek a meghajtóba, ami igény esetén pótolja az elfáradt cellák miatt kieső kapacitást. Ezzel együtt nem lehet megmondani, hogy egy-egy meghajtó meddig bírja szusszal, ami gátat szab a termékek korrekt összehasonlításának.

A helyzet most változhat, mert a JEDEC (Joint Electron Device Engineering Council) kidolgozott egy olyan eljárást, amivel a felhasználók tájékozódása e téren – legalábbis a tervek szerint – egyszerűbbé válik. A JEDEC egyrészt meghatározott egy sztenderd tesztelési metódust, másrészt egy olyan mutatót, amivel a gyártók megadhatják, hogy egy-egy termék mennyi adat felírását viseli el a névleges kapacitás csökkenése nélkül. Az eljárás egyelőre csak a vállalati szegmensbe szánt termékek teszteléséhez használható, de hamarosan elkészül az otthoni termékekhez is az ajánlás.

Az SSD meghajtók teljesítményének összehasoníthatóságával kapcsolatban korábban is számos probléma vetődött már fel, és ezeket nem minden esetben sikerült megnyugtatóan megoldani. A sebesség jellemzésére korábban volt például olyan javaslat is, ami az SSD-k specifikációját virtuális fordulatszámmal egészítette volna ki. Végül a gyártók más irányba mentek el, és a teljesítményt az IOPS (egy másodpercre jutó I/O műveletek száma) mutatóval jelzik.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2009. augusztus 7., 08:00
2009. október 30., 08:00
2012. november 16., 12:00
2012. június 20., 12:00
Hozzászólások