- 2010. október 20., 21:45
Új funkciókkal bővült az Apple iLife szoftvercsomagjának iPhoto, iMovie és GarageBand része.
Hirdetés

A szoftvercsomag erőssége nem extra tudásában, hanem elsősorban nagyon igényesen kialakított kezelőfelületében és sablonjaiban rejlik. A szoftvereknek legfőképpen ezt az oldalát csiszolta tovább az Apple.

iPhoto '11

Az iPhoto fényképek és rövid videók rendszerezésére szolgáló szoftver, amivel a képeket az eseményen túl a rajtuk szereplő személyek, illetve a helyszínek szerint is csoportosíthatjuk. A szoftver igazi erőssége, hogy fotógyűjtemény kiszemelt darabjait az online (e-mail, Facebook, Flickr, stb.) és az offline (üdvözlőkártya, naptár, fotóalbum, stb.) világban is rendkívül igényes módon oszthatjuk meg.

Új teljes képernyős megjelenítések

Az iPhoto korábban egy ablakban működött, amin a többi szoftverben is megszokott számítógépes kezelőfelület töltött ki. Az iPhoto '11 a legtöbb feladathoz új, teljes képernyős megjelenítést tervezett, ami sok esetben az iOS kezelőfelületét idézi. A fő hangsúly a tartalomra, a képekre került. Teljes képernyős megjelenítést kapott az eseménykezelő (Events), az arckezelő (Faces), a helyszínkezelő (Places), az albumkezelő (Albums), a projektkezelő (Projects) és a képszerkesztés.


Facebook újítások

Az eddigieknél egyszerűbb, könnyebben kezelhető felületet kapott a Facebook integráció is. A képek Facebookon való megosztása után a szoftver követi a fotó életét a közösségi oldalon, így ha a barátok, ismerősök reagálnak, akkor a hozzászólások megjelennek az iPhoto szoftverben a kép mellett.

Képek küldése e-mailben

Tovább egyszerűsödött a képek e-mailben való továbbítása is. A kijelölt képek az e-mailben való megosztást választva egy szépen formázott e-mail formájában jelennek meg anélkül hogy az iPhotoról más alkalmazásra kellett volna váltani. Az egyszerűbb művelet mellett eddig nem látott igényességgel elkészített sablonok tucatjai közül lehet választani. A sablonokba beöntött képek a fotóalbumoknál megszokott módon szerkeszthetők (pl. módosítható a képkivágás).

Új vetítési módok

Az Apple próbált új jelentést adni a vetítés szónak is. A szokásos egymásba átmenő képes, néhol már unalmas diavetítés helyett többféle dizájnba illesztve lehet a képeket megmutatni az ismerősöknek.

Új fotókönyvek és kártyák

A fotókönyv készítés az eddigiekhez képest látványosabb és talán egyszerűbb is lett. A stílus kiválasztásától kezdve a saját képeinkkel látjuk a mintákat, a kiválasztott albumot pedig teljesen automatikusan feltölti a rendszer a képekkel. Az oldalak sorrendje, illetve az egyes oldalak elrendezése és a képek elhelyezkedése ezután is szabadon módosítható. A kész albumokat és egyéb nyomdai termékeket a Projekt nézetben egy könyvespolcot ábrázoló oldalon lehet átnézni. Kivitelezési oldalon a könyvek nem változtak.

Üdvözlőkártyák terén viszont pont a kivitelezés módosult. Az eddig is elérhető egyszerű digitális nyomtatást kiegészíti a hagyományos nyomdagépek által használt magasnyomtatás, amivel a dombornyomott felületek hozhatók létre. Az Apple az iPhoto 11-ben 15 előre elkészített dizájnt kínál, amibe a felhasználók a saját képeiket tehetik.

Sajnos az Apple nyomdai szolgáltatásai az eredeti minőségben hazánkban nem elérhetők.

iMovie '11

Az iMovie a Mac OS X alap videóvágó szoftvere. Az egyszerű kezelhetőséget igényes lehetőségekkel kombináló szoftver legújabb verziója hangszerkesztés, előzetes (rövidfilm) készítés és sablonok terén kínál újat.

Új audió szerkesztési lehetőségek

Vizuális megjelenítést kapott a hangsáv, amin láthatóvá tették a túl hangos vagy túl halk részeket. A teljes felvétel hangsávja egyben, vagy egyes kiemelt részletek külön külön hangosíthatók vagy halkíthatók, a köztük lévő átmenet hossza pedig az igénynek megfelelően szabadon módosítható. A módosításnak az egyszerű, könnyen használható kezelőfelület ad igazi értelmet.

Effektusok egy lépésben

Ezzel az új funkcióval olyan effektusok illeszthetők a videóba, mint az azonnali visszajátszás, vagy a vakuvillanás és kép kimerevítése.

Videó ajánlók

Az iMovie '11 Movie Trailers szolgáltatásával profi kinézetű mozifilm ajánlók készíthetők. A kiválasztott sablon által meghatározott forgatókönyvbe behúzva az ajánlott stílusú és tartalmú videókat, illetve a legszükségesebb adatokat megadva a hollywoodi óriásprodukciók mozis ajánlójához nagyon hasonló videók készíthetők saját otthoni videókból is. Az iPhotoból az iMovie '11-be átemelt arcfelismerés segít a megfelelő snittek kiválasztásában.

GarageBand '11

Megújult az Apple házi hangstúdiója a GarageBand is. A hangrögzítésre és zenetanulásra egyaránt jól használható szoftver a hangsávok ütemezésében, erősítő típusokban és a zeneoktatást segítő funkciókkal bővült. Az új leckék segítenek a zongora és a gitár kezelésének elsajátításában, de a gyakorlás után a szoftver a hallottak alapján azt is meg tudja mutatni, hogy a nebuló mit hol rontott el.

A szoftver frissítés formájában Amerikában már elérhető egy gépre 49, több gépre való telepítést is lehetővé tevő családi csomagban pedig 79 dolláros áron. Az újonnan vásárolt gépeken természetesen ingyen elérhető.

Címkék
Hozzászólások