- 2010. október 20., 18:58
Vissza a Mac-re szlogennel mutatta be legújabb operációs rendszerének terveit az Apple.
Hirdetés

Az elmúlt 10 évben az Apple 7 OS X verziót adott ki. A legutóbbi, a Snow Leopard egy ráncfelvarrás volt, így a következő macskaféle nem várhat sokáig a megjelenésre. Mai bejelentésén az Apple bemutatta a következő verziót az oroszlánt (Lion).

A frissítés alapgondolata, hogy a mobil eszközök fejlesztése során szerzett pozitív tapasztalatokat visszaültessék az asztali operációs rendszerekre is.

Multi-touch

Első példaként a cég igazgatója Steve Jobs a multi-touch interfészt említette, de hozzátette, hogy ezek az interfészek csak vízszintesen működnek, így a számítógépek monitorán nem számíthatunk érintésérzékeny felületekre. A multi-touch interfész a notebookok touchpad-jén és a külön megvásárolható touchpad-en fog megjelenni.

App store

Az alkalmazástelepítés eddig is egyszerű menetét az Apple tovább akarja egyszerűsíteni a Mac alkalmazásbolt bevezetésével. Az iPhone, iPod és iPad eszközökön már megismert és a többi mobil platformon is elterjedt alkalmazásboltot ültetik át az asztali számítógépekre. Az iTunes szerű boltnak nem lesz ugyan kizárólagossága, tehát más forrásból is lehet majd szoftvereket telepíteni, de erejénél fogva az Apple valószínűleg képes lesz az összes lényeges alkalmazást a szárnyai alá terelve uralni a piacot. Az app store alapgondolata továbbra is a 70/30 arányú bevételmegosztás a fejlesztő és a bolt között.
A bolt a teljes kínálat egyszerű bemutatása mellett egy kattintásos letöltést, automatikus telepítést és automatikus frissítést ígér.

Teljes képernyős alkalmazások

A teljes képernyős alkalmazás első példája a szintén ma bemutatott iLife csomag. Az alkalmazások között oldalirányú mozdulatokkal lehet majd váltani, és mivel maga a rendszer fogja támogatni a teljes képernyős megjelenítést, a szoftver sokkal jobban ki tudja majd használni a rendelkezésre álló felületeket.

Indítópult - Launchpad

A Launchpad az iPad indítóképernyőjének áttekinthetőségét ülteti át az asztali gépekre. A funkció dokkolóban lévő ikonjára kattintva az aktív ablakok eltűnnek, a képernyőt pedig kitölti a telepített alkalmazások ikonjainak mátrixa. Sok alkalmazás esetén több lap is összeállítható, de az alkalmazások mappákba is rendezhetők.

Mission Control

Ez az új nézet az eddigi Exposé fölé emelkedve mutatja be mindazt, ami a gépen történik: Dashboard, Exposé, Spaces és teljes képernyős alkalmazások.

Steve Jobs a kiemelt újdonságokon túl a mobil eszközökön alkalmazott automatikus mentés, illetve az alkalmazások újraindítása utáni automatikus folytatás lehetőségét említette, mint átemelendő jellemzőt, de ezek megvalósítása már inkább az alkalmazások fejlesztőire hárul.

A Mac OS X Lion 2011 nyarán kerül a boltokba, de az app store már januárban elindulhat.

Címkék
Hozzászólások