- 2010. november 1., 10:47
Nem nyírja le a füvet, nem tud felporszívózni, de már fut és kikerüli az akadályokat. 10 év fejlesztés a Hondánál.
Hirdetés

Október 31-én ünnepelte 10. születésnapját az egyik legismertebb humanoid robot, a Honda Asimo. A közel negyed százada, 1986-ban indult fejlesztés 14 év után hozta meg az első kézzel fogható eredményét, az Asimo robotot, amit azonban csak 2003-ban mutattak be Európában. A Honda Asimo kutatók, fejlesztők ezreit inspirálta arra, hogy az ember formájú robotok területén dolgozzanak.

A Honda Asimo megtanult stabilan járni, futni, változó meredekségű felületen járni, tárgyakat megfogni, azokat arrébb tenni, futás közben mozgó akadályokat kikerülni, lépcsőn járni, arcokat felismerni és egyszerű utasításokat végrehajtani. Ezek a képességek elengedhetetlenek ahhoz, hogy az Asimo teljesíteni tudja a Honda által neki szánt küldetést.

A Honda célja ugyanis, hogy egy jól használható, általános célú emberszabású robotot fejlesszen ki, aminek első körben az idősek és mozgásukban egyéb módon korlátozott emberek lakáson belüli segítése lenne a feladata. Néhány évtizeden belül ugyanis Japánban és a nyugati világban az idősödő lakosság otthoni ellátása lesz az egyik legnagyobb probléma, amire a csökkenő születésszámok mellett valószínűleg már csak robotok segítségével fogunk tudni megoldást találni.

Címkék
Hozzászólások