- 2010. november 23., 14:05
Letelt az egyéves türelmi idő, a gyártók mostantól nem használhatják a HDMI verziószámát a kábelek esetében.
Hirdetés

Amit arról tavaly hírt adtunk, a HDMI 1.4 szabvány véglegesítése előtt nem sokkal a HDMI Licensing úgy döntött, hogy megváltoztatja a HDMI logó felhasználásához kapcsolódó előírásokat. A változtatásokkal a szervezet egyszerűbbé kívánja tenni a felhasználók tájékozódását, ugyanis a testület szerint nem várható el, hogy a fogyasztók néhány szám ismeretében már pontosan tudják, hogy egy adott termék mire használható és mire nem. Az első lépés az, hogy a kábelek esetében 2010. november 18-ától nem lehet a régi jelöléseket használni. A tévék, Blu-ray lejátszók és egyéb termékek esetében ugyanakkor a türelmi idő két évvel hosszabb, esetükben még jövőre és 2012-ben is találkozhatunk a megszokott logókkal.

A kábelek besorolása mostantól szabványos és nagysebességű lehet, valamint a jelölés tartalmazza azt is, hogy a kábel alkalmas-e hálózati kommunikációra vagy sem, így az alábbi öt jelölést lehet alkalmazni:
• szabványos HDMI kábel
• szabványos HDMI kábel hálózati interfésszel
• szabványos HDMI kábel autók számára
• nagysebességű HDMI kábel
• nagysebességű HDMI kábel hálózati interfésszel

Habár a HDMI Licensing az egyszerűsítésre törekszik, nagy kérdés, hogy hosszú távon sikerül-e elérni ezt a célt; hogy csak egy példát említsünk, a jelölésekből például nem derül ki egyértelműen már az sem, hogy aki 3D-s eszközöket szeretne összekötni, annak melyik típust is kell választania. A káoszt csak növeli, hogy a hardverek esetében még nem kötelező az új matricákat használni, így a következő két évben a fogyasztók azt igyekeznek majd találgatni, hogy a HDMI 1.4a csatlakozóval szerelt tévékhez milyen sebességű kábelt is kell választani.

Hozzászólások