- 2010. december 3., 14:06
Speciális vetítővászonnal és hétköznapi projektorral dolgozik a rendszer, amit már szabadalom is véd.
Hirdetés


some text

Úgy tűnik, hogy az Apple sem szeretne lemaradni a 3D-ről, a cupertinoi vállalat ugyanakkor nem szemüveges rendszerben, hanem szabadon nézhető megoldásban gondolkodik, ráadásul olyanban, amit egyszerre többen is és bárhonnan nézhetnek. Az Apple 3D-s megoldása egy projektros rendszer, ami egyetlen vetítővel működik, a fény útját pedig speciális vetítővászon szabályozza – a különlegesen megmunkált felület bontja szét a jobb és a bal szem számára készült képet. Az Apple furfangos módon háromdimenziós megjelenítésre alkalmas rendszerként védette le találmányát (amibe elég sok mindent bele lehet érteni).

Azért természetesen a szabadalom az Apple konkrét megoldását is leírja, amelynek lényege a vetítővászon speciálisan kialakított felülete. A rajta elhelyezett apró (függőleges tengelyirányú) félhengerek mintegy tükörként funkcionálnak, az íves felület pedig képes arra, hogy a bal és a jobb szem számára ne ugyanazt a pixelt „tükrözze”. Ráadásul, és ez szintén az ívelt felületnek köszönhető, a bal és a jobb szem közötti differencia akkor is megmarad, ha a vászon előtt mozgunk, a kép leköveti a felhasználók helyzetét, így a rendszernek elvileg nincsen holtpontja sem. (Könnyen megérthető a működési elv, ha ránézünk egy ívelt, tükröződő felületre.) Habár a speciális vetítővásznak ára általában elég magas, az Apple megoldása állítólag nagyon is költséghatékony lesz. Egyelőre persze nem tudjuk, hogy ez pontosan mit is jelent, de azért tartunk tőle, hogy a gyakorlatban ez nem lesz majd teljesen igaz, főleg az Apple termékek általános árazási politikáját ismerve.

Az Apple rendszere minden estre, ha a gyakorlatban is működik, akkor sokat lendíthet a 3D szekerén. Még akkor is, ha a többség inkább tévézni szeret és ódzkodik a projektorok használatától. A pontos technikai paraméterek ugyanakkor nem ismertek (tehát nem lehet tudni például azt, hogy a képátlóhoz képest van-e és ha igen, akkor mekkora az optimális nézési távolság, azaz, hogy a rendszer kényelmesen elfér-e egy szobában), és egyelőre az is titok, hogy mikor lesz a termék piacérett. A tévések közül a Toshiba már árulja szemüveg nélküli (kis képátlójú) 3D-s tévéit, de a nagyméretű LCD-ken még legalább 3 évet kell dolgozni – és a Philips is 2013 környékére ígéri saját, „szabadon nézhető” megoldását.

Ezek is érdekelhetnek