- 2010. december 22., 13:41
Szemüveg még mindig kell az LG új 3D tévéjéhez, azonban elég az olcsóbb és jobb, polarizált változat.
Hirdetés


some text

Az eddig forgalomba került 3D tévék egy kivétellel aktív shutteres technológiával működnek; a tévé felváltva mutatja a bal és a jobb szem számára készült képet, a szemüveg feladata pedig az, hogy a szemünket felváltva kitakarja. A passzív rendszerek ezzel szemben úgy működnek, hogy a tévé panelje elé egy speciális (cirkulárisan) polarizált szűrő kerül, ami a képpontokat két részre osztja. A szemüvegek értelemszerűen úgy vannak kialakítva, hogy lencséjük csak a megfelelő polarizáltságú fényt engedje át. Így, bár a bal és a jobb szem képe folyamatosan látszik, mindkét szem csak a neki szánt információkat látja. A mi véleményünk az, hogy 1-2 éven belül a passzív rendszerek teret nyerhetnek, mert sok szempontból jobbak (olcsóbbak, kisebb a fényerőveszteségük, nincs vibrálás és szinte nincs crosstalk) de egyelőre azonban még nem tökéletes: a passzív rendszerek nagy hátránya ugyanis az, hogy 3D-ben, a működési elvből adódóan, az effektív felbontás feleződik. Ilyen technológiát eddig csak az LG használt az LD950-es tévénél, amely nálunk is járt teszten. A végkövetkeztetésünk az volt, hogy bár maga a technológia jó, a megvalósítás még nem tökéletes – igaz, gondunk az elektronikával is volt, nemcsak a panellel.

Most úgy tűnik, hogy az LG javítja a gondokat, és a CES-re egész termékcsaládot hoz Ultra Definition panellel. A 3840×2160 pixeles fizikai felbontással a tévék akkor is képesek Full HD részletességet mutatni, ha 3D-ben használjuk őket. Azt nem tudni, hogy a tévék mikortól lesznek megvásárolhatók, de a tervek szerint valamikor jövőre. Kíváncsian várjuk, hogy mekkora méretű tévéket állít ki Las Vegasban az LG – Kínában egy 84 colos példányt demózott a cég. A nagy felbontás hátránya ugyanis az, hogy a polarizációs szűrőt sokkal precízebben kell megmunkálni, ami növeli a már most sem igazán alacsony előállítási költségeket. Az LG egyébként, éppen a költségek csökkentése érdekében, az új tévéknél először alkalmazza az FPR (Film-Type Patterned Retarter) eljárást, amelynek segítségével a szűrőt nem üvegfelületre viszik fel, hanem egy speciális műanyaglapra.

Az LG állítólag megállapodott a Toshibával, a Vizioval és néhány távol-keleti gyártóval is passzív 3D panelek szállításáról (többségüknek az LG 2D-s paneleket már most is szállít). Közülük a Toshiba lehet talán a legérdekesebb, a japán gyártó ugyanis már a 2009-es CES-en bejelentette a Resolution+ megoldását, amely a szokásos képjavító funkciókat UD felbontás mellett is képes elvégezni, vagyis a Toshiba már most rendelkezik a panelek meghajtásához szükséges, kiforrott elektronikával.

Main Tags

Ezek is érdekelhetnek