- 2011. január 5., 15:29
Az LG újra bedobta az okos házhoz szükséges okos háztartási eszközök gumicsontját.
Hirdetés

Bár a téma és az ötletek a régiek, ami mégis reményre adhat okot az az, hogy ezúttal nem egy feltörekvő tőkeszegény cégecske próbálja elképzeléseit ráerőltetni a legnagyobb gyártókra, hanem az egyik legnagyobb készülékgyártó igyekszik kezébe venni az irányítást. Az LG ugyanis szinte minden háztartási terméket gyárt, ami az otthonokban árammal működik, így a rendszer implementálása valószínűleg csak döntés kérdése. Hogy döntöttek-e, az talán ma a CES megnyitása után kiderül.

A rendszer lelke, az LG THINQ technológia 5 területet fog össze: Smart Grid (okos hálózat), Smart Diagnostics (okos diagnosztika), Smart Access (okos hozzáférés), Smart Adapt (okos adaptálás) és Food Management (étel menedzsment). Az LG THINQ a háztartási eszközöket a már meglévő wi-fi hálózaton köti össze, amin keresztül az eszközök számítógépről, akár távolról is elérhetők, ellenőrizhetők és irányíthatók.

Az okos hálózat célja az energiafogyasztás racionalizálása. A rendszer a különböző tarifaidőszakok ismeretében igazítja az eszközök fogyasztását, hogy azok ne csak a lehető legkevesebbet fogyasszák, de a fogyasztás is a lehető leggazdaságosabb időszakban történjen. Az LG THINQ az optimalizálás során olyan használati szokásokat is figyelembe vesz, mint például a hűtő ajtajának nyitási gyakorisága. A rendszer minden egyes eszköz fogyasztását külön méri, ami a készülékek kijelzőjén vagy a hálózatra kapcsolt számítógépen napló formájában is megjeleníthető.

Az okos diagnosztika a legkisebb rendellenességtől a komolyabb meghibásodásokig mindent kézben tart. A nyitva hagyott hűtőajtóról vagy a kiegyensúlyozatlan mosógép dobról a felhasználót értesíti, de a meghibásodások részleteit a telefonon értesített szervizesnek árulja el, egyszerűbb távolról megoldható problémáknál megspórolva a költséges kiszállás díját. Helyszíni javítást igénylő meghibásodásoknál az így kapott információnak köszönhetően a szerelő már a cserealkatrésszel együtt érkezhet.

Az okos hozzáférés segítségével az eszközök az otthontól távolról is vezérelhetők. Szabályozható a lakás vagy a hűtő hőmérséklete, beállítható a mosógép működése, de a rendszer a mosás végéről vagy a rendellenességekről értesíteni is tudja a tulajdonost. A porszívó robot segítségével megoldható a lakás távfelügyelete, de külön takarítás is kérhető még a hazaérkezésünk előtt.

Az okos adaptálás a háztartási eszközök testreszabásában, finomhangolásában segít. Egy kicsit mindenkinek eltérő igényei vannak, így a rendszer segítségével a szükségleteinkhez szabhatjuk például a mosógép programjainak működését is.

Az étel menedzsment funkció a már évek óta több cég tervezőinek álmában is létező okos hűtőt valósítja meg. A hűtő tud a benne tárolt élelmiszerekről, ismeri azok helyét és lejárati idejét. A készlet bevásárláskor akár telefonról is elérhető, így ellenőrizhető mire is van még szükség az esti vacsorához.

Az LG THINQ lényegében nem új ötletek felvonultatása, hanem meglévők összefűzése egy rendszerré. Talán néhány nap múlva azt is megtudjuk, hogy a gyakorlatban mit és mikor fogunk tudni a gyakorlatban is használni. Az persze, hogy erre valóban mire is van szükség, majd idővel elválik.

Címkék
Ez is érdekelhet
2019. május 28., 08:00
2018. október 16., 17:00