- 2011. január 7., 07:42
Elindult az Apple Mac OS X-re szánt alkalmazásboltja a Mac App Store
Hirdetés

A Mac App Store lényege, hogy a Mac OS X rendszerre elérhető szoftvereket a felhasználók egyetlen, könnyen kezelhető, egységes felület alatt megtalálhassák, illetve hogy a kiválasztott szoftvereket egy gombnyomásra megvásárolhassák, letölthessék és telepíthessék. A Mac App Store a Mac OS X 1.0.6.6-os verziójának telepítése után jelenik meg a Dockban. Az ikonra kattintás után villámgyorsan elindul az alkalmazás, ami fentebb vázolt feladatok mindegyikét kezeli. Az alkalmazás egyetlen ablakból, azon belül öt fix fülből áll: Featured (Ajánlott), Top Charts (Toplisták), Categories (Kategóriák), Purchases (Vásárlások), Updates (Frissítések). A rendszer a szoftvereket 21 kategóriába sorolva listázza, de a lista szűkíthető csak fizetős vagy csak ingyenes szoftverekre is.

A kiválasztott alkalmazás az árcímkére kattintva azonnal letöltődik és feltelepül a számítógépre, ami ingyenes alkalmazásoknál remek, de fizetős szoftvereknél gond lehet. A rendszer megerősítés nélkül azonnal telepít (kéri ugyan a jelszót, de ott az ablak csak a beléptetést ígéri a jelszó ellenében, nem a vásárlást). Érdemes tehát óvatosan bánni a kattintással.

A külső fejlesztők szoftverei mellett az alkalmazásboltban elérhetők az Apple saját fejlesztésű szoftverei is, mint például az Aperture vagy az iLife csomag. Ez utóbbi komponensei ráadásul akár külön-külön is megvásárolhatók.

A Mac App Store-on keresztül vásárolt szoftverek megtekinthetők a Purchases fül alatt, míg a frissítésekről értelemszerűen az Updates fül alatt értesít a rendszer. A telepített alkalmazások listájának segítségével könnyen lehet az egyes szoftverekről értékelést hagyni, ami hosszú távon sokat segíthet a hasznos és a használhatatlan szoftverek különválasztásában. Első rövid próbánk során két dolgot hiányoltunk: a fizetős programok előre kipróbálható verzióit és a szoftverek gépről való törlésének lehetőségét. Ezeket leszámítva minden tekintetben Apple termék.

Címkék