- 2011. február 18., 14:12
Amint arra a CES alapján számítani lehetett, máris a passzív és aktív technológia előnyeit bizonygatják a gyártók.
Hirdetés


some text

A CES-en az LG volt az egyik nagy gyártó, aki a 2011-es termékpalettára passzív szemüveggel működő 3D tévéket is felvett, sőt, az FPR-nek elnevezett (Film-type Patterned Retarder) eljárást egyértelműen a tavaly még egyeduralkodó aktív shutteres rendszerek elé helyezte. (Csak a teljesség kedvéért: a másik nagy cég a passzív tévéivel csak az USA-ban és Kanadában piacra lépő Vizio volt.) A másik koreai gyártó, a Samsung ugyanakkor továbbra is az aktív shutteres megoldásban hisz, és mindkét cégnél beindult a marketinggépezet, a saját technológia előnyeinek a demonstrálására. A helyzet érdekessége, hogy tavaly a vártnál sokkal kevesebb, 1 millió körüli 3D tévé fogyott a tervezett 6-8 millió helyett, és mivel tartalom még mindig nincs elég, kétséges, hogy 2011 során megnő-e az érdeklődés a térbeli megjelenítést támogató tévék iránt.

Nagy meglepetéssel a marketingesek persze nem tudtak előállni, a passzív és aktív shutteres technológiák előnyeit mi is többször boncolgattuk már. A passzív 3D tévék kevesebb crosstalk mellett vibrálásmentesen jelenítik meg a képet, ezért a huzamosabb tévézés nem fárasztja annyira a szemet, míg az aktív shutter előnye az, hogy az ilyen rendszerek képesek a Full HD felbontás megjelenítésére 3D-s anyagoknál is. A Samsung kiadott egy sajtóközleményt is, amiben azt állítja, hogy a szemüvegeket újratervezték a gyártó mérnökei, hogy azok viselése hosszabb távon is kényelmes legyen. Arról ugyanakkor egyik gyártó sem nyilatkozott, hogy az LCD-plazma kérdést hogyan látja a 3D tekintetében.

Az LG egyébként Európában már megkezdte az LW5700-as tévék árusítását (egyelőre csak az Egyesült Királyságban, hozzánk várhatóan márciusban érkeznek meg a tévék), míg a Samsung jövő hétfőn, a korábbi évektől eltérően nem Bécsben, hanem Budapesten leplezi le az európai modelleket (a CES alapján már tudjuk, hogy a 3D és az okostévék lesznek a központban).