- 2011. február 23., 13:04
A Microsoft sikeres a Windows 7-tel, de csak a notebookok és PC esetében, a tableteknél a Windows 8 lehet a nyerő.
Hirdetés

Habár van néhány olyan cég, aki készített vagy éppen most fejleszt Windows 7-et futtató táblagépet, a piac legnagyobb szereplője, az Apple természetesen az iOS-t használja, míg a kihívók az Androidra esküsznek. A Microsoft, bármennyire is szerette volna, nem tudta elfogadtatni a táblagépek gyártóival a Windows 7-et (legfőképpen azért, mert az UI nem jól kezelhető érintéssel), és értelemszerűen az Android direkt tabletekre kifejlesztett, 3.0-s változatának a megjelenése sem segít a redmondi vállalatnak. A Microsoft így csak abban bízhat, hogy a Windows 8-cal időben tud majd egy olyan alternatívát ajánlani, ami minden téren versenyképes lesz az Androiddal – azonban nem tudni, hogy a következő Windows mikor készül el.

Egy nyilvánosságra került dia alapján, a ZDnet szerint, azonban szeptemberre várható az első béta. Az időzítés minden esetre hihető, mert szeptemberen kerül megrendezésre a Microsoft Professional Developers Conference, amely kiváló alkalom lenne egy bétaváltozat (vagy esetleg egy fejlesztői verzió) bemutatására. Ezt követően 2012 elejére várható egy második béta, amit tavasszal az RC, nyáron pedig akár a kiadásra jelölt változat is követhet. Bár ez a menetrend elsőre feszítettnek tűnik, ne feledjük, hogy 2009-ben teljesített már egy hasonlót a Microsoft: a Windows 7 bétáját a CES-en, januárban jelentette be Steve Ballmer, áprilisban elkészült az RC, július végére pedig az RTM is.

A Windows 8 képességeivel kapcsolatban korábban számos találgatást lehetett már hallani, többek között azt is, hogy csak 64-bites változat lesz belőle. Konkrétumokból azonban nagyon kevés van: egyelőre az biztos, hogy a Microsoft nagy hangsúlyt fektet a táblagépekre, így az operációs rendszer az x64/x86-os architektúra mellett az ARM processzorokat is támogatja majd, valamint kezelőfelülete radikálisan megváltozhat annak érdekében, hogy ujjal is kényelmesen lehessen vezérelni.

Címkék
Hozzászólások