- 2011. május 18., 16:55
Bár ma még az aktív 3D lelkes prófétája, jövőre hibrid rendszerben (is) gondolkodik a koreai gyártó.
Hirdetés


some text

Korábban már írtunk a RealD aktív-passzív rendszeréről, amit a CES-en is szerettünk volna élőben megnézni, de végül egyetlen gyártó sem készült el időre prototípussal. Sőt, működő tesztpéldány még most sincs (vagy legalábbis a felek ezt nem kötik az orrunkra), azonban a Samsung és a RealD közösen tudatták, hogy 2012-ben piacra dobják az első ZScreen technológiát használó monitorokat és tévéket.

A technológia működési elve egyszerű: a rendszerben a bal szemnek és a jobb szemnek szánt képet a tévé továbbra is felváltva mutatja, azonban a szétválasztást nem a szemüveg végzi (ez ugyanis passzív lesz), hanem a tévé (ezért valójában ez a 3D továbbra is aktív 3D-ként értelmezhető). Mégpedig úgy, hogy egy extra szűrőréteg segítségével az elektronika szabályozza a kilépő fény polarizációjának irányát (ami lehet az óramutató járásával megegyező vagy azzal ellentétes). Ezzel a módszerrel a Full HD felbontás megtartása mellett a Samsung tévékről gyakorlatilag eltűnhet a crosstalk, ugyanakkor az még nem ismert, hogy az egyéb problémákra, mint például a 3D módban észlelhető csökkenő fényerő, választ adhat-e a RealD megoldása. Amire biztos nem lesz gyógyír az új technológia, az a villódzás.

A Samsung első körben, 2012 első felében, két monitort dob majd piacra, amelyek 23 és 27 colos képátlójúak lesznek. Az első tévé, ami megkapja ezt a rendszert, 55 colos lesz, és később érkezik. Azt egyelőre nem tudni, hogy a koreai gyártó termékpalettáján a ZScreen rendszerű tévék hol helyezkednek majd el, de vélhetően az aktív szemüveggel működő 3D fölé pozícionálja majd a Samsung. Feltéve, hogy lesz még aktív szemüveges 3D-je.