- 2011. május 23., 09:54
Az Xi3 moduláris számítógépében debütál a Google felhő alapú operációs rendszere, az év második felében.
Hirdetés

AZ Xi3 mutatta be az első Google Chrome OS-t futtató asztali számítógépépet, ami a ChromiumPC nevet kapta. A moduláris gép 2009 óta készülődik, a tavalyi évben megnyerte a CES kiállításon a hardvereknek szánt innovációs díjat is. A gép három részből áll, a processzor, az elsődleges I/O és a másodlagos I/O modulból. A processzor modul tartalmazza az alaplapot, a processzort és a memóriát. Az elsődleges, azaz Primary I/O modulban találhatók meg a külső kommunikációs portok, míg a másodlagosban, a Secondary I/O modulban az Ethernert, video- és tápcsatlakozások.

A moduláris számítógép koncepciója, hogy a méhsejt formájú ház oldalát lecsavarozva a három modul egymástól függetlenül cserélhető és különböző bővítésekkel új funkciókat lehet beépíteni. Az első ChromiumPC egy- és kétmagos 64 bites x86 alapú processzorokkal lesz elérhető.

Az Xi3 célja, hogy támogassa az x86 alapú operációs rendszereket, mint a Windows, Linux, Unix és egyéb, nyílt forráskóddal rendelkezőket. A moduláris számítógépünk már egy ideje készen áll, de a piacra lépéshez csak most jött el az idő, hiszen a Google Chrome OS-szel megnyílik az út a felhő alapú operációs rendszerek felé. Eddig a legtöbb operációs rendszert telepíteni kellett és helyben volt futtatható, de a technológia fejlődésével az emberek egyre inkább hajlanak majd a web alapú alkalmazások felé, amit a felhőben bárhonnan elérhetnek. - mondta Jason A. Sullivan, az Xi3 Corp. vezérigazgatója.

A nagyjából 10×9×9 centiméteres gép várhatóan az év második felében jelenhet meg az üzletek polcain. Az árak és pontos konfigurációk egyelőre nem ismertek.

Címkék