- 2011. november 2., 16:20
Miden földi jóval felvértezte miniITX méretű, FM1 foglalatos alaplapját a Gigabyte, amelyet HTPC-kbe ajánl.
Hirdetés

A Gigabyte kiadta legújabb, HTPC-kbe szánt alaplapját, a miniITX méretű A75N-USB3-at. Ahogyan az a nevéből is kiderül, az alaplap FM1-es foglalattal rendelkezik és az AMD A75-ös chipsete köré épül, valamint USB 3.0 csatlakozókat is kapott; annak ellenére tehát, hogy nagyon kicsi maga az alaplap, szó nincs kis teljesítményről. Az FM1 foglalatba helyezhető új A sorozató AMD APU-k akár négy processzormaggal, 4 Mbájt cache-sel és kétcsatornás DDR3-1866 memóriavezérlővel is rendelkezhetnek.

További fontos részegység az APU-ban a Radeon HD 6500-as GPU, amely ugyan integrált, de grafikus teljesítménye nemcsak HTPC-kbe lehet elegendő, hanem akár játékokhoz is. Persze ha ennek ellenére erősebb videokártyát szeretnénk beépíteni, akkor erre is van mód, az egyetlen PCIe 2.0 slot segítségével. Az alaplapra két memóriafoglalat került, a maximális memóriaméret így 32 Gbájt.

Az AMD A75-ös chipset négy darab 6 Gb/s-os SATA és egy eSATA portot biztosít. A hátlapra analóg videokimenet nem került, DVI és HDMI 1.4a csatlakozót kapunk a kép továbbításához. A Realtek ALC889 HD audio codec összesen hat hangszóró meghajtására képes. Bár maga a chip támogatna akár 8+2 csatornát is, az alaplapon csak három csatlakozó kapcsolódik hozzá. Aki ennél többet szeretne, az az optikai kimenetet vagy a HDMI kábelt használhatja a hang továbbítására. A hátsó csatlakozók során négy USB 3.0 port zárja.

Árazásról és pontos megjelenési időről egyelőre nincs szó, de valószínű, hogy az alaplap még az idén a boltokba kerül, és akár itthon is meg lehet majd vásárolni.

Címkék
Hozzászólások