- 2011. november 3., 10:39
A Microsoft böngészőjének részesedése a mobil eszközök terjedése miatt még ennél is sokkal tovább fog esni.
Hirdetés

Hét évvel ezelőtt a böngészőpiac 95%-át uralta a Microsoft, a Net Applications legutóbbi jelentése szerint azonban – most először – 50% alá (49,59%) esett az Internet Explorer részesedése globálisan. Az IE gyengülésével párhuzamosan a Chrome nagyon megerősödött, 16,6%-os eredménye a harmadik helyre volt elegendő, míg a második helyen jelenleg a Firefox található, 21,2%-os share-rel.

További adatok: Safari 8,72%, Opera 2,55%, Android 0,76%. Fontos, hogy ezek az adatok a teljes böngészőpiac statisztikái alapján számolódtak, ha csak az asztali klienseket nézzük, ott még mindig valamivel több, mint a felhasználók fele (52,63%) használja az IE valamelyik verzióját. A többiek részesedése sem tér el nagyon a globális adatoktól: a Firefox, a Chrome, a Safari és az Opera 22,51, 17,62, 5,43 illetve 1,56 százalékon áll.

A kétféle módon számolt piaci részesedés közötti hasonlóság nagyon jól jelzi, hogy jóval több asztali számítógép és notebook kapcsolódik jelen pillanatban az internetre, mint amennyi mobiltelefont és táblagépet használnak a felhasználók: 93,7 illetve 6 százalék az arány. A jövőben azonban inkább a mobil termékek irányába tolódik majd el az arány, ami azt eredményezi majd, hogy az Internet Explorer piaci részesedése még tovább csökken. A mobil böngészők piacán egyelőre ugyanis toronymagasan a Safari mobil verziója vezet 62,17 százalékkal (alig több, mint fél év alatt 15%-os növekedést produkálva), második helyen az Opera Mini áll 18,65%-kal, harmadik pedig az Android natív böngészője 13,12%-kal. Az Internet Explorer csak a hetedik ebben a rangsorban, gyakorlatilag mérhetetlen részaránnyal (0,16%), és nem valószínű, hogy a Windows Phone 7 olyan ütemben tud majd terjedni, hogy az a piaci viszonyokat nagyon felforgassa.

Európában (és Magyaroszágon is) az Internet Explorer népszerűsége már régen megkopott, a Microsoft böngészője a második hely megtartásáért küzd a Chrome-mal szemben, a helycsere azonban a trendek alapján csak idő kérdése. Saját statisztikáink alapján (ami az átlagostól azért eltér az IE kárára) egyébként a felhasználók 45%-a használ Firefoxot, 28% Chrome-ot és 17% Internet Explorert.

Címkék