- 2011. november 16., 16:05
Az összes nagyobb gyártó bemutatta a Sandy Bridge-E processzorokhoz való, X79-es chipsetes alaplapjait.
Hirdetés

Az Intel tegnapi bejelentését követően már mi is beszámoltunk az új Sandy Bridge-E platformról, amely három felsőkategóriás processzorral mutatkozott be. A bejelentést követően az alaplapgyártók sem tétlenkedtek, már be is mutatták az első X79-es lapkakészlettel szerelt alaplapjaikat.

ASUS

Az ASUS négy különböző X79-es alaplapot mutatott be. A P9X79 Extreme a tuningosok választása, a Rampage Extreme IV pedig az ROG sorozat legújabb tagja, amelyet a gamereknek tervezett az ASUS. A megbízhatóság szinonimájaként hirdeti a gyártó a SABERTOOTH X79-et, míg munkára a P9X79 Workstation Series verziót ajánlja a gyártó.

Mindegyik alaplap rendelkezik az ASUS Dual Inteligent Processor 3 funkcióval és DIGI+ tápellátási vezérlővel. AZ UEFI-vel szerelt alaplapok PCIe 3.0-s slotjai támogatják a multi GPU platformot, az NVIDIA és az ATI esetén egyaránt. Az új alaplapok maximum 64 Gbájt DDR3 memóriát képesek kezelni, négycsatornás üzemmódban.

EVGA

Az amerikai gyártó Classified, FTW és SLI névvel mutatta be újdonságait. Az első kettő rendelkezik nyolctűs processzor tápcsatlakozóval is, amelyen keresztül akár 600 wattnyi teljesítményt is kaphat a CPU (nem mintha erre szükség lenne). Érdekesség, hogy az optimális csatlakozást elősegítendő, a gyártó alaplapjain a foglalatok tüskéi a szokásoshoz képest háromszor annyi aranyat tartalmaznak. Az újdonságokban megjelent az EVGA EVBot támogatás, amely lehetőséget ad a számítógépünk tuningolására vezeték nélkül is, egy kiegészítő modul segítségével.

A Classified és az FTW rendelkeznek tíz darab USB porttal, SATA 6 Gbit/s-os támogatással, öt darab PCI-e 3.0 foglalattal és integrált Bluetooth modullal is.

MSI

Az MSI is több lehetőséget biztosít az X79 alaplapra vágyóknak, a tajvani vállalat négy különböző modellt mutatott be. A legnagyobb tudású modell, az X79-GD65 (8D), nyolc darab DDR3 memória foglalattal rendelkezik, amelyekbe összesen akár 128 Gbájt memória is helyezhető. (Az ehhez szükséges 16 Gbájtos memóriamodulok megjelenésre jövőre várható.)

Az új alaplapok megkapták a PCI-e 3.0-s csatlakozókat, amelyeken keresztül három utas NVIDIA SLI, vagy 4 utas AMD CrossFireX konfiguráció is kiépíthető akár.

Az X79-GD65 (8D) két verzióban érhető el, az egyikhez a dobozban Thermaltake Frio processzort is mellékel a gyártó. Ezen kívül a X79A GD65, X79MA GD45 és X79A GD45 modellek kerültek bemutatásra.

ASRock

Az ASRock is bemutatta az X58-as platformot váltó X79-es megoldásait. A gyártó az új platformmal együtt fejlett OC képességeket is ígér, amelyre külön odafigyeltek a mérnökök a tervezés és a gyártás során.

„Az alaplap az első építőköve minden konfigurációnak, és ez szabja meg a további komponensek lehetőségeit. Az ASRock X79 OverClock KING alaplapja a legstabilabb CPU feszültség szabályzót biztosítja, a hűtésről pedig az inteligens X-FAN rendszer gondoskodik.” – mondta James Lee, az ASRock értékesítési és marketing igazgatója.

Az X79 Extreme9 széria három változatban készül, az alap mellett az egyik kiépítés PCIe-es hang és hálózati kártyát tartalmaz, a másikhoz pedig előlapi 3,5"-os USB 3.0 kivezetés jár. Az X79 Extreme4-M a HTPC építőknek készült, míg az X79 Extreme3 azoknak, akik nem szeretnének csúcskategóriáért csúcskategóriás árat is fizetni.

Gigabyte

A Gigabyte két oldalról közelítette meg az X79-es platformot. Az egyik oldalról a felsőkategóriás G1.ASSASSIN2 alaplap támad, amely zöld-fekete slotjain kívül fegyver formájú chipset hűtésével is kitűnik a mezőnyből.

A játékosoknak kifejlesztett alaplap Creative Digitral Audio (20K2) vezérlőt kapott, valamint integrálásra került a Killer E2100 hálózati platform, ami optimalizálja és menedzseli az internet sávszélességet, annak érdekében, hogy a multiplayer során lehetőleg soha ne legyen lagos egyetlen játék sem. Ez az alaplap is háromutas SLI és CrossFireX támogatást kapott, így a maximalisták telepakolhatják videokártyával a gépházukat.

A másik vonalat az X79-UD7, X79-UD5 és X79-UD3 alaplapok képviselik, ezeket a gyártó azoknak készítette, akik a jó ár/érték arányt előbbre valónak tartják a rengeteg extra szolgáltatásnál.

Címkék
Hozzászólások