- 2011. november 22., 16:47
Az Intel RST következő verziója már RAID 0 tömbökkel is támogatja az SSD-k esetében fontos TRIM utasítást.
Hirdetés

Habár a TRIM utasítás minden SSD esetében az egyik legfontosabb utasítás, a jelenlegi alaplapokkal illetve lapkakészletekkel csak akkor működik ez a funkció, ha az adott merevlemez AHCI módban működik, azaz nem tagja egyetlen RAID tömbnek sem. Az SSD-k ugyan önmagukban is sokkal gyorsabbak, mint a legtöbb merevlemez, de az igazán teljesítményigényes feladatokra (például videoszerkesztésre) ezek tömbösítése is kívánatos lehet, hiszen jól jöhet, ha a lapozófájlhoz az alkalmazások 1-2 GB/s-os tempóval képesek hozzányúlni.

Az Intel úgy tűnik, hogy végre megoldotta a problémát, legalábbis részben, ugyanis az RST következő, 11.5-ös verziója a RAID 0 tömbök esetén is támogatja majd végre a TRIM-et. A RAID egyéb változatairól egyelőre nincsen szó – de remélhetőleg sokat nem kell azok támogatására sem várni.

Az RST 11.5-ös változata jelenleg még fejlesztési fázisban van, csak alpha kiadás létezik belőle, ami nem tartalmazza a RAID 0 és a TRIM összekapcsolását – az Intel ennek beépítését a béta verzióban ígéri.

Címkék
Hozzászólások