- 2011. december 12., 14:20
A tervezetthez képest fél évvel korábban lezárult a Telenor 3G fejlesztési programjának első szakasza.
Hirdetés

A hálózatmodernizációt követően a Telenor immáron akár 42 Mbps-os sebességet is képes biztosítani ügyfeleinek országszerte – igaz, ezt a tempót csak a Hipernet csomagra előfizetőknek biztosítja a vállalat. A Telenor munkatársai tavaly év végén kezdték el a bázisállomások cseréjét, és a munkálatok során 2100 torony fejlesztése mellett 200 új adótorony telepítése is megtörtént. A Telenor a Hipernet esetében még mindig a 3G technológiát használja, azonban az infrastruktúra LTE-kompatibilis (gyakorlatilag csak szoftverfrissítésre van szükség); a negyedik generációs technológia bevezetését a szolgáltató elsősorban a piaci igényektől teszi függővé.

A Telenor a modernizációt a kínai ZTE eszközeivel hajtotta végre, a felhasznált eszközök listaára 200 millió euró, azt ugyanakkor nem lehet tudni, hogy a Telenor valójában mennyit fizetett a termékekért. Egyes feltételezések szerint ennek az összegnek csak a töredékét, a ZTE számára ugyanis sokkal fontosabb volt, hogy a beruházás révén európai referencia került a tarsolyába.

A hivatalos információk alapján a Hipernet az ország 672 településén érhető el, amivel a szolgáltató a lakosság 71 százalékát éri el.