- 2011. december 19., 13:32
Korábban a verseny miatt a gyártók három és öt évre növelték a HDD-k garanciális idejét, most viszont csökkentenek.
Hirdetés

A Seagate és a Western Digital is bejelentette, hogy egyes termékek esetében a garancia időtartamát csökkentik. A döntés notebook és asztali merevlemezeket egyaránt érint. A „lavinát” a WD indította el, amikor bejelentette, hogy a Caviar Blue, Caviar Green és Scorpio Blue meghajtók esetében háromról kettő évre csökken a garancia időtartama. Most a Seagate is hasonló, de agresszívebb lépést jelentett be, bizonyos esetekben ugyanis öt évről egy évre csökken a garanciális időszak. A Constellation 2 és ES.2 meghajtók, a Barracuda XT széria és a Momentus XT széria esetében öt helyett csak három, a Barracuda, Barracuda Green és Momentus meghajtóknál pedig egyetlen év jótállást vállal az amerikai merevlemezgyártó.

A jövő évtől érvényes szabályok bevezetését a vállalatok a megváltozott iparági feltételekhez illetve a felhasználói igényekhez való alkalmazkodással indokolták. Akik számára fontos, azoknak mind a WD mind a Seagate kínál majd kiterjesztett garanciát, természetesen plusz pénzért.

Nem igazán számít

Habár csak két gyártóról van szó, a Western Digital és a Seagate gyakorlatilag a teljes piacot lefedik – a WD korábban a Hitachi Global Storage, a Seagate pedig a Samsung felvásárlásával nőtt nagyot. A WD és a Seagate döntése véleményünk szerint alapjaiban ezzel együtt sem fogja megrázni a piacot. Tárhelyre mindenkinek szüksége van, a meghajtók megbízhatósága pedig a döntéstől aligha fog változni. Egy meghibásodás esetén ráadásul szinte senkit sem az új HDD pártízezer forintos ára érdekel, hanem a rajta tárolt adatok – adott esetben teljes – elvesztése, így a döntésnél eddig is inkább az ár, mintsem a garancia volt meghatározó tényező.

Hogy ez mennyire így van, azt kiválóan jelzi, hogy a gyártók nemcsak a garancia időtartamát, hanem a HDD-k élettartamát is öt évben adják (adták) meg, ami alapján a kritikus adatokat tartalmazó egységeket (most soroljuk ide a családi fotókat is) ennyi időnként cserélni kellene. Ezzel szemben új merevlemez vásárlásakor a régi egység mindig vagy a gépben marad, vagy ismerősnek, barátnak adjuk tovább – amíg végül valahol végleg meg nem áll. Az adatvesztés ellen csak és kizárólag biztonsági másolatok készítésével védekezhetünk, amelyet mindenkinek erősen ajánlunk, a gépben működő HDD korától és a rá vállalt garancia időtartamától függetlenül.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. február 18., 12:00
2020. február 10., 13:00
2020. február 12., 16:00
Hozzászólások