- 2012. január 25., 16:59
30 millió dolláros befektetéssel próba gyártósor épül Newarkban, a cél az OLED technológia olcsóbbá tétele.
Hirdetés

A CES-en végre a Samsung és az LG is mutatott be használható méretű, 55 colos OLED-tévét, a technológia azonban még mindig gyerekcipőben jár. Ennek megfelelően költséges a tévék előállítása is, mindkét vállalat 8-10 ezer dollár körüli összeget fog elkérni saját zászlóshajójáért. Azt egyelőre nem tudni, hogy a Samsung és az LG saját fejlesztésű technológiával állítja-e elő a termékeket – korábban voltak találgatások arra vonatkozóan, hogy a Samsung a DuPont megoldását használja, ez azonban valószínűleg nem így van (hogy miért, arra néhány sorral lejjebb visszatérünk). A DuPont egyébként nem is olyan régen azzal robbant be a köztudatba, hogy kifejlesztett egy olcsó, nyomtatáson alapuló előállítási módot az OLED-panelek gyártásához, Karácsony előtt pedig pletykálták, hogy a vállalat a technológiát egy partnernek értékesítette is.

Ha ez igaz is, úgy tűnik, hogy a DuPont nem áll meg itt, a vállalat az OLED-et még olcsóbbá tenné. Legalábbis erre utal, hogy a cég vezetősége úgy döntött hogy egy kísérleti gyártósort üzemel be az USA-ban, Newark mellett. Gyaníthatóan valóban nem a termelés a DuPont célja, a beruházás értéke ugyanis mindössze 30 millió dollár, ami szokatlanul kevés lenne egy valóban tömegtermelésre szakosodott infrastruktúra kiépítéséhez, ráadásul a tervek szerint mindössze 35 ember dolgozik majd a létesítményben.

A DuPont a jelenleg rendelkezésre álló technológiával egy 50 colos panelt kevesebb, mint 2 perc alatt tud elkészíteni, ugyanakkor a nyomtatásos módszer hátránya, hogy az alpixelek struktúrája nem annyira egyenletesen rendezett, mint más eljárások esetében (ez teszi kétségessé, hogy a Samsung valóban licenceli a technlógiát). A DuPont a létesítménnyel egyelőre öt évre tervez, ha a tesztelések eredményesek lesznek, akkor a fejlesztéseknek hála az OLED-panelek gyártási költsége még az LCD-k előállítási költségénél is kedvezőbb lehet.

Ez is érdekelhet
2020. június 5., 17:00
2020. június 3., 08:00
2020. május 5., 12:00
Hozzászólások