- 2012. január 25., 18:19
A Linksys márkanéven forgalmazott termékekkel többféle hálózati környezetet is kialakíthatunk.
Hirdetés

Még a legjobban megtervezett házban is előfordul, hogy a WiFi routert nem tudjuk olyan helyre tenni, hogy a lakás minden pontján megfelelő erősségű legyen a jel. Az ilyen esetekben segíthet a fizikai kábel kihúzása vagy egy repeater is, előbbi azonban esztétikusan többnyire nem megoldható, utóbbi pedig, például egy kétszintes házban, még mindig nem jelent biztos megoldást, ráadásul drága is. Konnektor viszont mindenhol van, ezért a powerline adapterekkel a lakás legtávolabbi pontjára is eljuttathatjuk a biteket!

A Cisco új HomePlug AV szabványnak megfelelő eszközei maximálisan 200 Mbps-os sebességet kínálnak. A választékban az egyszerű, egyetlen egy LAN csatlakozós változat mellett négyportos változat illetve WiFi adapterrel kombinált egység is megtalálható, így a hálózat jellemzőit az egyéni igényeinkhez alakíthatjuk. Az adapterek telepítése és párosítása gyerekjáték, a kapcsolat felépítése az adapterek csatlakoztatása után gyakorlatilag automatikusan megtörténik.

A PLEK400 és a PLSK400 néven kapható Linksys Powerline AV csomagok egyaránt 100 dollárba kerülnek, ezek két adaptert tartalmaznak. Előbbi két egyportos, utóbbi viszont egy egyportos és egy négyportos modult tartalmaz. A PLSK400 így némileg értelmetlenné teszi a PLEK400 létezését, hiszen evidens, hogy ugyanannyi pénzért jobb választást jelent egy olyan hardver, amely több készülék csatlakoztatását teszi lehetővé. Ezt a csomagot a gyártó egyébként kifejezetten akkor ajánlja, ha tévét, Blu-ray lejátszót és konzolt szeretnénk a netre csatlakoztatni. A harmadik változat PLW400 névre hallgat, és csak egy modult tartalmaz. Ezt meglévő hálózathoz csatlakoztathatjuk, kiváltva vele a (második) WiFi routert. Ennek ára 120 dollár. A PLEK400 és a PLSK400 Amerikában már kapható, a PLW400 debütálása pedig márciusra várható.

Hozzászólások