- 2012. február 2., 12:02
A hajdanán az XBMC-ből kivált, de azóta önállóan fejlesztett alkalmazást már nem is lehet letölteni.
Hirdetés

Azon lehet vitatkozni, hogy a Boxee a HTPC alkalmazások között milyen szerepet töltött be (sokak szerint az egyik legjobb volt, mások szerint viszont nagyon kevés volt benne a funkció), az viszont biztos, hogy az alkalmazást milliók használják világszerte, tehát igen népszerű (volt) – ezért mindenképpen szomorú, hogy a történet, legalábbis asztali számítógépeken, a végéhez érkezett.

A Boxee még tavaly év végén jelentette be, hogy leállítja a PC-s és maces fejlesztéseket, és a jövőben a beágyazott változatokra, elsősorban pedig természetesen a D-Link által gyártott Boxee Boxra összpontosít; az „átállás” január 31-én fejeződött be, amikor a cég szervereiről eltűnt az összes letölthető/telepíthető állomány. Ettől persze torrentoldalakról és más alternatív forrásokból az utolsó változatok gyakorlatilag örökké beszerezhetők maradnak, de támogatás semmilyen formában nem várható.

Elvileg persze nem kizárt, hogy valaki átveszi a fejlesztést, azonban ennek nem sok értelmét látjuk az XBMC árnyékában (ami beépülő modulokkal majdnem mindenre megtanítható) – a Boxee épp azért dönthetett a fókuszváltás mellett, mert ezzel szeretne előre menekülni, nem mellesleg profitot termelni. „Hisszük, hogy a tévézés jövőjét az olyan eszközök jelentik, mint a Boxee Box, a netkapcsolatra képes tévék és Blu-ray lejátszók valamint a táblagépek és mobiltelefonok.” – nyilatkozta Andre Kippen a Boxee hivatalos blogján tavaly év végén, amikor az utolsó, 1.5-ös verzió bejelentésre került. Ennek a szemléletnek az egyik első jele volt, amikor a vállalat tavaly bejelentette a Boxee Boxhoz az első USB-s tévétunert, amivel világossá vált, hogy a Boxee tervei nagyra törőek; a fejlesztők a Google TV-nek szeretnének konkurenciát állítani. Hogy sikerül-e, az más kérdés – egyelőre sem a Google TV sem a Boxee nem ért el tömegeket, pedig mindkettő több, mint egy éve piacon van. A sikert nehezebbé teheti, hogy tavaly év közepén az XBMC is elmozdult ebbe az irányba, megindult a rendszerchipen futó változat fejlesztése is – az XBMC fejlesztőinek azonban egyelőre még a soron következő változat, az Eden (ami 12-es verziószámot viseli) klasszikus HTPC verziója jelenti a fókuszt.

Címkék