- 2012. február 14., 14:24
Új technológiák, új szolgáltatások: a Samsung megreformálná a tévézési szokásokat 2012-ben.
Hirdetés

Bár a Samsung a CES-en lényegében már bejelentette a 2012-es termékpalettát, kíváncsian vártuk, hogy mit tartogat a gyártó az európai piac (és így Magyarország) számára – a korábbi években ugyanis több olyan terméket is láttunk Las Vegasban, amely hozzánk egyáltalán nem, vagy nem az Amerikában megismert tulajdonságokkal jutott el. Szerencsére idén szakított ezzel a hagyománnyal a gyártó; bár így is volt egy olyan LCD, amely hiányzott a prágai Samsung Forum 2012-ről, ez nem tévéhez, hanem ehhez a mosógéphez tartozott.

Sokszor leírtuk már, hogy a tévék képminősége gyakorlatilag minden gyártónál kiváló szintre jutott el, ezért az egyes márkákhoz tartozó termékek között nem igazán lehet különbséget tenni – a gyártók is tudják ezt, ezért évről évre igyekeznek valami újjal előrukkolni. A Samsung több fronton is támad, rengeteg új technológia jelenik meg a tévékben idén – és részben jövőre is.

Ultimate TV: végre itt a Samsung OLED

A legnagyobb dobást természetesen a várva-várt OLED-tévé jelenti, amely, azok után, hogy legalább három éve mindenki várja a Samsungtól, 2012-ben végre érkezik. Az 55 colos monstrumot a CES-en már láttuk, igaz, Las Vegasban nem tudtunk nagyon közel menni a készülékhez. Azt a pár centit leszámítva viszont sajnos Prágában sem voltunk előrébb; összességében a látvány nagyon is meggyőző volt, azonban a részleteket illetően plusz információt nem sikerült szereznünk.

A tévé egyelőre még mindig prototípusként fut, amire utal az is, hogy még igazi talpa sem volt. Az egyetlen plusz információ, amit sikerült megtudnunk (de azt sem hivatalosan), az az, hogy az Ultimate TV néven is futó OLED a második félévben, valószínűleg az IFA-ra időzítve fog ténylegesen piacra kerülni. Ez egyébként abszolút hihető, hiszen pontosan beleillik a korábbi évek gyakorlatába, a Samsung az aktuális csúcsmodellt tavaly és azt megelőzően is csak az év második felében dobta piacra. Egy biztos: nagyon várjuk.

Újdonságok LCD és plazma fronton

Természetesen az OLED-tévé érkezésével az LCD-tévék és plazmatévék fejlesztése sem állt le. A sok hangzatos fejlesztés mellett az egyik legjelentősebb lépés az volt, hogy a Samsung teljesen átállt a LED-es háttérvilágításra, azaz a CCFL fénycsöveket nyugdíjazta a vállalat. Az OLED megjelenésével a 9-es széria kiesik, így idén az ES8000-es LCD-k és az E8000-as plazmatévék jelentik a csúcsot, ezeket a tévéket – ha minden jól megy – heteken belül meg lehet vásárolni Magyarországon is.

A 8000-es és az 7000-es LCD-k között kevés a különbség, az egyik legfontosabb eltérés az lesz, hogy utóbbiból a local dimming (ami a Samsungnál Micro Dimming néven fut) kimarad. Ez egyébként jó hír, mert tavaly a Samsung csak az amerikai verziókba építette be a local dimminget, a teljes európai felhozatalból kimaradt ez a szolgáltatás. Emellett a 8-as széria távirányítója jobb, érintőképernyős lesz.

A csúcstévékbe kétmagos processzor kerül, a 8-as sorozatú LCD-k esetében pedig további érdekesség, hogy a legnagyobb választható méret 75 col lesz. Ezzel ugyan a Samsung nincs versenyben a 2012 legnagyobb LCD-tévéje címért, a legjobban felszerelt tévék kategóriájában azonban szinte biztos, hogy a koreai gyártóé lenne a díj. A mindent tudó modellekbe a 3D mellett okostévé funkció is kerül ezernél is több nemzetközi és tucatnyi magyar alkalmazással (köztük az Angry Birdszel), valamint megjelenik a mozgás- és hangvezérlés valamint az arcfelismerés. A Samsung célja ezekkel az újításokkal az, hogy megváltoztassa a tévézési szokásokat, és véleményünk szerint a gyártó nagyon jó úton halad efelé.

A hangfelismerés jelenleg 30 nyelven működik, és a tévé majdnem ugyanennyi utasítást képes értelmezni, meglehetősen pontosan. Talán mondanunk sem kell, hogy a magyar nyelv egyelőre nincs a listában, a hangsúly azonban az egyelőre szón van, információink szerint ugyanis két évben belül várható, hogy a lokalizáció hazánkat is eléri. Addig is próbálkozhatunk például angolul – a rendszer nem csak a tökéletes kiejtéssel mondott szavakat képes értelmezni.

Nincs gond akkor sem, ha valaki nem a szavak embere. A „hi tv” bemondásával aktiválható hangfelismerés helyett az integetéssel előcsalogatható mozgásérzékelő funkciót is használhatjuk a tévé irányítására. Ez a vezérlés szerintünk a legjobban az okostévé funkciókhoz illeszkedik, azon belül is a játékokhoz, de ezt mindenki döntse el maga! A mozgásfelismeréshez szükséges kamera segítségével a tévé képes felismerni a nézőt is, hogy mindenkinek a saját beállításait tudja mutatni – és ez természetesen az okostévé funkcióknál is hasznos lehet, hiszen a család minden tagja csak a saját alkalmazásait látja a menüben.


A beszédfelismerést, a mozgásfelismerést és az arcfelismerést működés közben az alábbi, CES-en készült videón mutatjuk meg:

Evolúció

A Samsung 2012-es fejlesztései közül a különdíjas és egyben a kakukktojás szerepét betöltő fejlesztés a Smart Evolution; azaz az okostévék bővíthetősége. Tulajdonképpen arról van szó, hogy a jövőben a tévék hardverét is lehet majd fejleszteni. Ez persze nem a teljes rendszert érinti, de az alkalmazások futtatásához szükséges legfontosabb elemek, így a rendszerchip és a memória bővíthető (lesz), ha azt egy új funkció vagy egy új alkalmazás megkívánja. A Smart Evolution, bár az idei csúcstévékben már megjelenik, a gyakorlatban legkorábban csak jövőre vizsgázhat, hiszen a bővítőkártyákra legkevesebb 2013-ig biztosan várni kell.

A dolog gyakorlati hasznát meg sem kérdőjelezzük, hiszen egyszerű teljesítménybővítésről van szó, azonban az egyelőre nagy talány, hogy árazás szempontjából megéri-e majd ezt az utat választani.