- 2012. február 22., 09:13
A Panasonic Hamburgban egy váratlan meglepetéssel, egy androidos mobiltelefonnal is előrukkolt.
Hirdetés

Az Eluga névre keresztelt okostelefon természetesen nem az első ilyen készülék a gyártó kínálatában, de mindenképpen a legígéretesebb – és ráadásul Európába készül, még Magyarországon is számítani lehet megjelenésére, valamikor 2012 második felében. (2010-ben a CEATEC-en már láttuk a Lumix Phone-t, amely szintén Androidot használt, de azt a telefont a gyártó csak Japánban hozta forgalomba.)


A mobil képességei alapján egyelőre a csúcskategóriába tartozik, de valószínűleg a szűk egy hét múlva megrendezésre kerülő Mobile World Congressen több négymagos telefont is bejelentenek a konkurensek, így a benne lévő 1 GHz-es, kétmagos egység már csak átlagosnak fog számítani. A mobil egyébként nem is a teljesítményével akar kitűnni, hanem kecsességével. Az Eluga gyönyörű, és ezt különösen érdekessé és értékessé teszi az a tény, hogy víz, por- és ütésálló is – az ilyen képességekkel bíró telefont ugyanis rendszerint nem tudják a gyártók szépre megcsinálni. Pontos információkat nem kaptunk arra vonatkozóan, hogy milyen technológia segítségével biztosítja a Panasonic a vízállóságot, de majdnem biztos, hogy a HZO vagy valamilyen hasonló cég eljárásával, ugyanis, bár van gumitömítés a kütyün, az egyáltalán nem tűnik atombiztosnak. Ráadásul 103 grammjával és 7,8 mm-es vastagságával az Eluga jelenleg a legvékonyabb mobil a piacon, sőt, a Panasonic várakozásai alapján megjelenésekor is az lesz még.

A Texas Instruments rendszerchipje mellé 1 Gbájt RAM és 8 Gbájt memória társul, a kijelző pedig 4,3 colos AMOLED, qHD, azaz 960×540 pixel felbontással. A képe természetesen szép, a színek élénkek, a betekintési szög pedig minden irányból kitűnő. A megjelenést elegánssá teszi, hogy a kijelző és az előlap határa csak nagy fényben látható, egyébként a teljes felület egybefolyik. A 8 Gbájtnyi belső tárhely azonban nem túl sok, főleg úgy, hogy a bővítésére sincs lehetőség. Extrák terén leginkább az NFC és a 8 Mpixeles, autofókuszos kamera az, ami említésre méltó, meg esetleg az, hogy LTE-s verzió egyelőre nincs terítéken – de tekintve, hogy a telefont a gyártó csak Európában akarja piacra dobni, ez nem lesz nagy hátrány. Aggodalomra adhat okot viszont az, hogy az akku kapacitása csupán 1150 mAh, nem fogadnánk nagy tételben arra, hogy a telefon strapás használat mellett bírja szusszal a nap végén is.

A szoftver ugyanakkor kicsit csalódást keltő: a telefonon egyelőre csak az Android 2.3 fut (bár az ICS frissítés is be van ígérve), ráadásul ez sem meggyőzően. A főképernyők közötti váltásnál és a menüben is rengetegszer tapasztaltunk akadozást, és több esetben is sokat kellett várnunk az alkalmazások indítására. A programok elindulása után viszont már nem volt probléma, ami azt jelzi, hogy a Panasonicnak „csak” a szoftver optimalizálásával van gondja, remélhetőleg a megjelenésig ezt sikerül orvosolni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. szeptember 14., 08:00
2020. június 5., 17:00
Hozzászólások