- 2012. május 10., 11:47
A General Electric újdonsága a hagyományos izzóhoz képest 73 százalékkal fogyaszt kevesebbet.
Hirdetés

Az Európai Unió szabályozásának megfelelően 100 wattos izzót 2009 óta nem lehet kapni Magyarországon, és Amerikában is hamarosan kivezetésre kerülnek az energiafalók – viszont számos olyan környezet van, ahol a 100 wattos izzók fényére szükség van. Alternatíva eddig is volt persze, de a nagyobb gyártók kínálatát böngészve eddig csak a kompakt fénycsöves megoldások között válogathattunk, nekik LED-ek segítségével eddig nem sikerült 1600 lumenes fényességet biztosítani. Illetve ez így nem teljesen igaz, 1600 lumenes fényerőt úgy nem sikerült biztosítani, hogy a LED-es izzó fénye szórt legyen; a GE azonban most végre elkészült egy minden szempontból megfelelő prototípussal.

A 27 wattot fogyasztó LED-es izzó a GE meglévő 13 illetve 9 wattos fényforrásaihoz csatlakozik majd, előbbi 60, utóbbi 40 wattos izzók kiváltására alkalmas. A számokból látszik, hogy a 100 wattos izzó helyére érkező megoldás nem annyira hatékony, mint az alacsonyabb fogyasztású társak, a 13 wattos lámpa esetén ugyanis 79, a 9 wattosnál pedig 78 százalékkal fogyaszt kevesebbet a LED-es változat a megfelelő teljesítményű hagyományos izzónál. A LED-es lámpa érdekessége, hogy annyi LED-et tartalmaz egy helyen összesűrítve, hogy az már jelentős hőtermelést jelent, ezért a GE aktív hűtést alkalmaz: egy membrán fúj keresztül némi levegőt az elektronikát tartalmazó foglalaton.

A 27 wattos fényforrás valamikor a jövő év első felében kerülhet forgalomba, a GE először Amerikában és Kanadában dobja majd piacra. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a fényforrás mennyibe fog kerülni, de a 25 ezer órás, tehát kb. 22 éves élettartam illetve az izzó segítségével megspórolható energia alapján valószínűleg 50-70 dollár közötti induló árra lehet számítani.

Címkék
Hozzászólások