- 2012. május 29., 16:52
A Seagate stratégiai céllal vásárolta mag a francia LaCie-t; egyelőre nem tudni, mi lesz a márkanév sorsa.
Hirdetés

A merevlemezgyártókra mostanában rájár a rúd, az iparágban kevés a profit, ráadásul a tavalyi thaiföldi áradások nyomán a termelési kapacitás tetemes része is kiesett egy időre, így még mindig sokkal kevesebb HDD-t tudnak a gyártók leszállítani, mint amennyire felvevő kapacitás lenne. Az sem titok, hogy igazán jól keresni csak a vállalati (szerver) termékekkel lehet, az otthoni szegmensben csak egy szűk termékcsoport képes profitot termelni. Nem véletlen, hogy a gyártókapacitással rendelkező szereplők száma az utóbbi néhány évben gyakorlatilag kettőre redukálódott.

A nehézségekre jó példa a Samsung HDD divíziója, amely szinte csak otthoni felhasználóknak gyártott, így veszteséges is volt; a koreai óriás, amint jó alkalom nyílt rá, meg is szabadult tőle. A részleget éppen az a Seagate vásárolta meg, amely a múlt héten a Lacie-ra is rátette a kezét; az amerikai gyártó 186 millió dollárt fizetett a francia vállalat 64,5 százalékáért. A LaCie volumen alapján nem tartozott a nagy szereplők közé, ráadásul saját gyártósorral sem rendelkezik, viszont neve nagyon jól cseng például a Macintosh tulajdonosok körében: a LaCie-nak számos olyan meghajtója van, amelyek direkt az Apple termékei mellé készültek. A Seagate-nek pedig éppen arra volt szüksége, hogy az ilyen prémium területekre is be tudjon törni. Valószínűleg a terjeszkedés a felvásárlás nélkül is sikerülhetett volna, azonban sokkal lassabban, és az egész művelet vélhetően költségesebb is lett volna. A Seagate az ügylettől a prémium kategória felé való nyitáson túl azt is várja, hogy jelentősen növelni tudja majd piaci részesedését Európában illetve Japánban.

Az adásvételt a felek valamikor 2012 második felében szeretnék lebonyolítani, a pontos részletek azonban egyelőre nem ismertek. Annyi bizonyos, hogy a két vállalat termékpalettáját kombinálja majd a Seagate, ami egyébként csak minimális átfedést jelent. Egyelőre nem tisztázott, hogy a LaCie márkanév rövid illetve hosszú távon megmarad-e; a magunk részéről akár egy, a Linksys-Cisco házassághoz hasonló megoldást is el tudunk képzelni, amely azt jelentené, hogy a prémium szegmensben rövid idő után a LaCie márkanevet a LaCie by Seagate váltaná fel. Ami viszont biztos, az az, hogy a felvásárlást követően a Seagate otthoni termékekkel foglalkozó részlegét a LaCie jelenlegi ügyvezető igazgatója, Philippe Spruch vezeti majd.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2020. június 5., 17:00