- 2012. június 28., 12:50
A kötelező körök besöprése mellett néhány igazán érdekes újítást is hoz a következő Android
Hirdetés

A Google az előzetes várakozásoknak megfelelően nem ugrott verziószámot, a Jelly Bean „becenevű” Android a 4.1-es verziószámot kapta, ami jelzi, hogy az operációs rendszer alapjain nem sokat változtatott a keresőóriás. Helyette viszont rengeteg divatos funkció kapott helyett az OS-ben, részben az Apple, részben más gyártók fejlesztéseire választ adva.

Persze nőtt az OS teljesítménye is (a GUI például most már 60 fps sebességgel fut a korábbi 30 helyett, így gyorsabbak, látványosabbak és simábbak lehetnek az átmenetek), és néhány új, az operációs rendszer klasszikus működését érintő funkció (opciók közvetlen elérhetősége az értesítési sávból, intelligens prediktív szövegbevitel, widgetek átméretezésének lehetősége a kijelzőn, új kamera- és képgaléria funkciók) is bemutatkozott, de ezek jelentősége eltörpül a többi újdonság mellett.

Fókusz a szolgáltatásokon

A hangalapú vezérlés először az Apple iPhone 4S-ben jelent meg, Siri néven, de a Samsung is alkalmazza már a Galaxy S III-ban (S Voice), sőt, az LG is bejelentette, hogy néhány modelljében egy firmware frissítéssel elérhetővé teszi ezt a szolgáltatást. A két koreai gyártó alapvetően nem a telefonokhoz fejlesztette ki a hangutasítások kezelését, hanem a tévékhez, de a telefonokban történő alkalmazásuk elkerülhetetlen volt – mostantól azonban a Google natív hangfelismerő algoritmusát is használhatják saját megoldásuk helyett. És ez persze minden más gyártóra igaz, így a Google Voice révén a közeljövőben elvileg akár minden androidos mobil képes lehet a hangutasítások követésére. Bár a Google Voice hasonló funkciót lát el, mint a Siri, működése alapvetően eltérő, ugyanis offline is használható. Ezt a Google mérnökeinek úgy sikerült elérni, hogy a hangutasítást maga az OS fordítja le szöveggé, azok feldolgozása nem a felhőben történik. Ennek köszönhető, hogy szöveget diktálni például akkor is lehet, ha nincs netkapcsolat – a keresés viszony ilyenkor nyilván nem működik, mert a találatok a neten érkeznének. A Google Voice előnye a pontossága is, mivel a Google hatalmas mennyiségű adathalmazon ül, és azok tartalmában nemcsak a publikus kereső segítségével tud adatokat válogatni, hanem sokkal kifinomultabb módszerekkel is.

Az adatokhoz kapcsolódik a következő újdonság, a Google Now is. Egyrészt azokhoz az adatokhoz, amelyeket a Google a „világról” tárol, másrészt azokhoz az információkhoz, amelyeket rólunk, felhasználókról tud. Azt nyilván mindenki sejti/tudja, hogy a Google minden felhasználó viselkedéséről egy elég pontos mintával rendelkezik, a Google-ön lefuttatott keresésekből például elég jól leszűkíthető egy-egy felhasználó érdeklődési köre, az androidos mobiltelefon alapján pedig (feltéve, hogy engedélyezte) az is, hogy általában merre és mikor szokott járni. Ez ugyan csak két példa, mégis jól szemlélteti, hogy a Google szinte mindent tud rólunk – és nemcsak olyan információkat, amelyek a netezési szokásainkról árulkodnak. Eddig nem volt világos, hogy a Google mihez akar kezdeni az így megalkotott felhasználói profilokkal (nyilván a Google AdWords hirdetések targetálását leszámítva), a válasz most viszont, a Google Now bevezetésével, kiderült. A Now tulajdonképpen egy dinamikus felület, amelynek tartalmát a rendszer felhasználói beavatkozás nélkül, saját maga rakja össze, figyelembe véve a felhasználóról alkotott képet. A megjelenített információk kis kártyákon jelennek meg, a kártyák tartalma pedig függhet például a napszaktól, a naptól, az aktuális helyzetünktől. És minden mástól is, amit a Google tud rólunk. Ha például tudja, hogy színházjegyet vettünk, figyelmeztet, ha indulni kell, de akkor is szól, ha valami szokatlant észlelt; például kedd reggel 8 van, de még mindig nem indultunk el dolgozni. Bár mindez kicsit ijesztőnek tűnik, az értékeléssel azért inkább megvárnánk a személyes tapasztalatokat.

A harmadik, és egyben utolsó ütőkártya az Android Beam, amely a vállalat NFC-s megoldását takarja. A szolgáltatást kivételesen nem az Apple ihlette (az Apple egyelőre még nem számol az NFC-vel, lehet, hogy az iPhone 5-ben sem lesz chip hozzá), hanem a Samsung; segítségével leegyszerűsíthető a telefonok és más eszközök közötti kapcsolatlétesítés és adatkommunikáció.

Mikor lesz kész

A Google I/O-n bejelentett Jelly Bean egyelőre Preview változatban létezik, de hamarosan elkészül, és ezt követően rögtön elérhető lesz néhány eszközre – természetesen a Google referenciakészülékeiről, így a Galaxy Nexusról, a Nexus S-ről és a Motorola Xoomról van szó. Ezek várhatóan már július közepén, a Google Nexus 7 megjelenésével egy időben megkapják az új OS-t. A nagy kérdés természetesen ezúttal is az lesz, hogy vajon a Samsung, a HTC, a Sony és a többi gyártó mikor és mely készülékekre szállítja az Android 4.1-et; erről egyelőre semmit sem lehet tudni, de nem lennénk meglepve, ha a következő hetekben záporoznának a frissítéssel kapcsolatos bejelentések.

Címkék
Hozzászólások