- 2012. augusztus 15., 15:53
A Microsoft szépen lassan minden webes szolgáltatását a Windows 8 felületéhez igazítja.
Hirdetés

A sort a ráncfelvarrással egyúttal új nevet is kapó Outlook.com, vagyis a néhai Hotmail nyitotta meg, amelynek lenyíló menüjéből már következtetni lehetett arra, hogy a sorban a SkyDrive lesz a következő webes szolgáltatás, amely új köntöst kap. A dizájnt a tegnapi nap folyamán elvileg minden felhasználó számára frissítette a Microsoft. A vállalat ezúttal sem csupán az UI-t változtatta meg, de a fejlesztések ezúttal inkább csak apró pluszt jelentenek.

Aki legalább kíváncsiságból megnézte az Outlook.com felületét, annak a SkyDrive sem fog meglepetést okozni; a felső menücsík gyakorlatilag teljesen ugyanúgy néz ki a két szolgáltatás esetében (még a színek is majdnem teljesen egyeznek), de a képernyő többi elemének elrendezése is kísértetiesen hasonlít. A SkyDrive felülete letisztult és egyszerű, a legnagyobb hangsúly pedig természetesen most is azon volt, hogy a fájlokat érintőképernyőn is könnyű legyen menedzselni. A mappákat alapértelmezésben például nagyméretű, könnyen tapintható csempék testesítik meg, persze akik PC-n használják a SkyDrive-ot, azok számára a lista nézet is rendelkezésre áll. A felső menüből ezúttal is elérhetők más Microsoft szolgáltatások (Hotmail, Emberek, Naptár), valamint a SkyDrive egyes opciói – ez utóbbi lista tartalma mindig változik, attól függően, hogy éppen hol tartózkodunk. A SkyDrive emellett egy keresőt is kapott, amely nemcsak az állományok nevében, hanem azok tartalmában is képes keresni – ez elsősorban a dokumentumoknál és inkább irodai környezetben lehet hasznos persze. A SkyDrive mindezeken kívül közösségi funkciót is kapott, ami többek között a feltöltött képek megosztását könnyíti meg.

Szintén kényelmi funkció, hogy a fájlok feltöltése működik úgy is, ha egyszerűen csak behúzzuk a kérdéses állományokat a böngészőn az adott mappába – azonban a SkyDrive automatikusan is frissíti az adatokat a felhőben, ha feltelepítjük a SkyDrive alkalmazást. Ez utóbbi után arra is módunk van, hogy a otthoni gép teljes tartalmához hozzáférjünk a weben keresztül (feltéve, hogy az be van kapcsolva – a funkció letiltható), viszont a Microsoft még mindig nem oldotta meg, hogy a SkyDrive mappán belül lévő könyvtárak esetében szelektív frissítést kérjünk (de állítólag fejlesztés alatt van ez a funkció is). A Microsoft blogbejegyzéséből kiderül viszont az is, hogy a vállalat a Windows, Macintosh, Windows Phone és iOS kliensek után hamarosan Android OS-re is kiadja hivatalos alkalmazását – addig pedig a Browser for Androidot ajánlja ezen a platformon a felhőben lévő adataink mobil elérésére.

Címkék