- 2012. augusztus 17., 13:14
A meglévő 29 nyelv mellé újabb 13, köztük a magyar is, bekerült a Google Voice Search tudástárába.
Hirdetés

A Google közlése szerint a bővítés nyomán összesen nagyjából 100 millió új felhasználó használhatja a beszéd alapú keresést angol helyet saját anyanyelvén – és, ami a legfontosabb, a listában most már a magyar nyelv is megtalálható. Az adatok feldolgozása a felhőben történik, ezért az alkalmazás frissítésére nincs szükség, de természetesen át kell állítani a beszédfelismerő nyelvét is magyarra. Emellett értelemszerűen az online kapcsolat is feltétel a hangalapú keresés használatához.

A Google blogbejegyzése szerint a lehető legnagyobb pontosság érdekében a vállalat nyelvenként több ezer szó több százezer kiejtési mintáját gyűjtötte össze önkéntesektől, amelyet egy speciális algoritmus segítségével elemzett, hogy más szavak kiejtését is meg tudja jósolni. A rendszer ennek megfelelően egyelőre nem tökéletes, de a bemutatkozásakor angolul sem „tudott” rendesen – viszont az azóta eltelt idő alatt az algoritmus szépen kikupálódott. A Google ugyanis figyeli, hogy a bemondott szöveget elfogadjuk-e vagy belejavítunk, és ennek alapján folyamatosan csiszolja tudását. Ez persze azt is jelenti, hogy a beszédfelismerés annál jobb lesz, minél többen használják – viszont minél jobb lesz, annál többen fogják használni, tehát igazából egy öngerjesztő folyamatról van szó, amelynek kimenetele nem kétséges, csak az átfutási ideje.

A rendszert bárki kipróbálhatja, akinek legalább Android 2.2 fut a telefonján – akinek ennél korábbi az operációs rendszere, annak viszont előbb le kell töltenie a Google Voice Search alkalmazást is. A rögtönzött minitesztünk alapján a hangfelismerés sokkal pontosabban működik, mint vártunk – nyilván nem hibátlan a felismert szöveg minden esetben, de kevés volt a pontatlanság. A funkciót érdemes kipróbálni, és mindenkit bátorítunk is a használatára, hogy fejlődjön a rendszer. Ezzel együtt a funkció most még inkább csak egy jó játék, a körítés (tudatni a telefonnal, hogy diktálni fogunk, majd a szöveg átolvasása, esetleg javítása) a legtöbb esetben lassítja a keresés folyamatát – az igazi próbája akkor jön majd el, amikor a Google piacra dobja a Project Glass néven fejlesztett okos szemüvegét, amelyet valószínűleg beszéd alapon lehet majd a legkényelmesebben irányítani.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00
Hozzászólások