- 2012. szeptember 13., 10:27
Az Apple legújabb okostelefonja inkább tűnik becsületes iparosmunkának, mint forradalminak. Jövő héttől kapható.
Hirdetés

Mondanunk sem kell, hogy az Apple tegnapi sajtóbejelentése az év egyik,ha nem a legjobban várt rendezvénye volt, főleg azért, mert mindenki azt várta, hogy az iPhone 4S után, amely valójában csak az iPhone 4 ráncfelvarrott változata volt, az Apple most valami nagyot tesz le az asztalra. Nem így lett; bár tény, hogy az Apple számtalan ponton változtatott, a wow faktor ezúttal is elmaradt, semmi olyat nem kapunk, amit a konkurensek már ne csináltak volna meg: az Apple egyszerűen a trendekhez igazította telefonját. Hogy ne legyünk teljesen igazságtalanok, a meglepetés elmaradása részben azért annak is köszönhető, hogy az iPhone 5 számos tulajdonságára korábban fény derült kiszivárgott információk alapján; bár korábban az Apple-re egyáltalán nem volt jellemző, hogy ne tudott volna titkot tartani, most mégis a telefon szinten minden fontos újítását előre lehetett tudni vagy majdnem biztosan sejteni.

Kezdjük ott, hogy az iPhone 5 pontosan úgy néz ki, mint a korábban kiszivárgott képeken. Ez persze önmagában nem baj, hiszen a kiszivárgott képeken is egy remek telefon volt látható, csak éppen nem volt meglepetés, nem volt min izgulni. A mobil dizájnja így is egyértelműen a legjobbak között van, noha a külső sokat nem változott az előző generációhoz képest. A felhasznált anyagokat illetően sincs jelentős változás, a készülékház alumíniumból készült, az előlap pedig üveg. Az iPhone 5 123,8×58,6×7,6 mm-es, alapterülete tehát éppen olyan széles, mint az iPhone 4S alapterülete volt, viszont a készülék majdnem 1 cm-rel hosszabb, hiszen kellett a hely a nagyobb méretű kijelzőnek. Azért az Apple odatette magát, mert a mobil csak 7,6 mm vastag, ami azt jelenti,hogy jelenleg az iPhone 5 a legvékonyabb okostelefon, és nem valószínű, hogy a rivális gyártók ezt egyhamar felül tudják múlni – jelentős mértékben legalábbis biztosan nem, mert az már a használhatóság rovására menne. Emellett az iPhone 5 könnyű is, 112 grammjával éppen 20 százalékkal lett könnyebb, mint az iPhone 4S volt, és nem mellesleg az új mobil az eddigi legkönnyebb iPhone is.

A bejelentésen elhangzott, hogy az iPhone 5 direkt nem lett sokkal nagyobb, mert az Apple azt mindenképpen szem előtt tartotta, hogy a készüléket egy kézzel is kényelmesen lehessen használni (ez egy hatalmas jópont egyébként, a Samsung és a HTC sem tartott fontosnak ezt a Samsung Galaxy S III és a HTC One X tervezésekor, amivel biztos, hogy sok felhasználót veszítettek). A készülékház milliméterre pontosan csak annyival lett nagyobb, amennyire szükség volt ahhoz, hogy a nagyobb méretű, 16:9-es kijelző beleférjen. Az IPS panel, a telefonhoz hasonlóan, nem lett szélesebb, csak magasabb. Felbontása, ahogy várni lehetett, 1136×640 képpont, 326 PPI-s értéke pedig éppen annyi, mint az iPhone 4S Retina Display esetében is volt. Az Apple elárulta, hogy számos alkalmazást már át is alakítottak úgy, hogy az a 16:9-es kijelzőn is optimálisan jelenjen meg, a többi pedig középen fut majd, 960×640 képpontot használva. Az OS-ben apró, de fontos változás, hogy egy sorral több ikon jelenik meg, 16 helyett 20 alkalmazás látszik majd a főképernyőkön. Újdonság viszont, hogy az érintésérzékeny felület integrált, részben ez teszi lehetővé, hogy a telefon ennyire vékony lehessen. (A kijelzővel kapcsolatos minden fontos momentum is kiszivárgott már korábban.)

Az iPhone 5, ahogyan sejteni lehetett, teljesen új rendszerchipet kapott. Az A6-os processzorról egyelőre annyit lehet tudni, hogy nyers számítási kapacitásban és grafikus teljesítményben is kétszeres sebességet ígér az előző generációhoz képest, az Apple egyelőre nem árulta el sem a magok számát sem azt, hogy milyen órajelen üzemel a chip – egyes spekulációk szerint azonban az A6-os rendszerchipben két darab Cortex A15-ös mag üzemel. Ha ez igaz, akkor az Apple e tekintetben alaposan megelőzte a konkurenseket, akik várhatóan már csak a következő generációban, azaz a 2013-ban megjelenő modelleknél térnek át erre az architektúrára. Szintén feltételezések szerint a GPU négymagos lehet. Ezeket az információkat valószínűsíti, hogy az Apple szerint a jelentős teljesítménynövekedés ellenére a lapka fogyasztása (és így a telefon üzemideje) nem változott.

A mobilba 1 Gbájt RAM és típustól függően 16, 32 vagy 64 Gbájt memória kerül – ez utóbbiak tekintetében tehát nincs változás az előző generációhoz képest.

A telefon legérdekesebb tulajdonságának az LTE hálózatok támogatása tűnik – több szempontból is. Egyrészt a mobillal akár 100 Mbps-os sebességet is el lehet érni mobilhálózaton, másrészt pedig a Samsung már jó előre jelezte, hogy amint lesz rá lehetőség, az Apple-ről a nadrágot is lepereli, márpedig az LTE technológia alkalmazása egy jó támadási pontot jelenthet. A kommunikáció terén máshol is fejlődött a telefon, kapott például HSPA+ adaptert (21 Mbps-osat), az n-es WiFi pedig az 5 GHz-es hálózatokra is tud kapcsolódni. Szintén előre lehetett számítani arra, hogy az NFC kimarad a repertorából – ez végül így is lett.

Túl sokat az iPhone 5 hátsó kamerája sem változott, a 8 Mpixeles modell ugyanúgy hátsó megvilágítású szenzort használ és egyéb jellemzői sem változtak – a legnagyobb előrelépést az jelenti, hogy a fényképkészítési idő 40 százalékkal csökkent, és, hogy a 1080p-s videók készítése közben is lehet most már fotózni, ez azonban megint nem újdonság, az Apple a HTC-t és a Samsungot „másolta le” vele. Ezeken kívül van egy panoráma üzemmód, amivel legfeljebb 28 Mpixeles fotókat készíthetünk. Az előlapi modul esetében a legfontosabb változás az, hogy a FaceTime kamera felbontása VGA helyett immáron 720p-s lett.

A dizájnt illetően néhány apró, mégis fontos változásról is beszámolhatunk: a telefon Nano-SIM-et használ (ez szintén várható volt), és az Apple lecserélte eddig szabványosnak számító csatlakozóját is egy sokkal kisebb verzióra (kiszivárogtatás itt). Egyes korábbi feltételezések szerint az Apple a Lightning nevű újításnál megoldotta azt is, hogy a csatlakozás iránya mindegy legyen – ezt egyelőre sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudjuk. Azok megnyugtatására pedig, akik néhány hete vették meg az iPhone dokkolós hifit, eláruljuk, hogy lesz megoldás a visszafelé kompatibilitást illetően, az Apple jó pénzért árulni fog konvertert is.

Az iPhone 5-tel együtt debütál természetesen az iOS 6 is, amelynek egyik legfontosabb fejlesztése, hogy okosabb lett benne a Siri hangfelismerő rendszer – de természetesen sok más apró és kevésbé apró fejlesztés is található még benne.

Ami jó hír, az az, hogy az Apple nem változtatott a telefon árazásán, a 16, 32 és 64 Gbájtos modelleket rendre 199, 299 és 399 dollárért lehet majd megvásárolni Amerikában – a szokásos szolgáltatóknál. A telefont holnaptól meg lehet rendelni, de a szállításokat csak szeptember 21-én kezdi meg az Apple. Ekkortól az USA mellett Kanada, az Egyesült Királyság, Németország, Franciaország, Ausztrália, Japán, Hong Kong és Szingapúr iPhone 5-re ácsingózó állampolgárai is örülhetnek. A hazai megjelenésről egyelőre nincs hír, de az Apple néhány héten belül további 20, decemberig pedig 100 ország piacán adja ki a telefont, így sokat biztos, hogy a hazai rajongóknak sem kell várni a telefonra.

Ha összességében nézzük az iPhone 5 hozta a kötelezőt, de semmi többet, és ez még akkor is igaz, ha az A6-os processzorról később kiderül, valóban Cortex A15-ös magokat tartalmaz. Az Apple tulajdonképpen nem csinált semmi mást, minthogy a konkurensek termékeihez igazította az iPhone 5-öt – amivel igazából nincs is semmi baj, de eddig ennek a folyamatnak éppen az ellenkezőjét szoktuk meg. Ettől még a mobil valószínűleg nagyon sikeres lesz (egyes elemzők néhány napon belül 4, hetek alatt pedig 10 millió eladott telefonra számítanak), mert az új vásárlók mellett az Apple a meglévő felhasználói bázisra is támaszkodhat. És véleményünk szerint nemcsak az iPhone 3GS és iPhone 4 tulajdonosok közül válthatnak majd sokan, hanem a 16:9-es képarány akár sok iPhone 4S felhasználót is meggyőzhet.

Címkék
Hozzászólások