- 2012. szeptember 19., 17:27
A Wall Street Joural értesülései szerint a készülék már a jövő év elején megvásárolható lesz.
Hirdetés

A kínai ZTE neve itthon leginkább a Blade okostelefon miatt lehet ismerős, de a gyártó termékpalettáján rengeteg más androidos mobil is található, és úton van egy vagy több Windows Phone 8-as készülék is. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a ZTE kettőnél több lábon szeretne állni; a vállalat hamarosan egy Firefox OS-re épülő mobillal jelentkezhet (a Firefox OS-t a Mobile World Congressen még Boot to Gecko néven ismertük). Az információt a Wall Street Journal szellőztette meg, de sajnos a lap azon túlmenően, hogy a piaci start valamikor 2012 első negyedévében várható, sok konkrétummal nem szolgál.

Az minden esetre biztosnak látszik, hogy nem a ZTE lesz az első gyártó, aki a Firefox OS-t használja – korábbi információk alapján a brazil Telefónica akár már idén megjelenhet az első saját márkás, Firefox OS-t futtató mobillal. A platform könnyen népszerű lehet a gyártók körében, mert Java és HTML5 alapokon nyugszik, ami az alkalmazások fejlesztését nagymértékben leegyszerűsíti. Ez főleg az olyan nagy piacokon lehet fontos, mint a brazil vagy a kínai, hiszen így a telefontársaságok könnyen fejleszthetnek tucatnyi saját alkalmazást, amivel adott esetben plusz bevételt is generálhatnak. Igaz, azt is meg kell említenünk, hogy az már több alkalommal is bebizonyosodott, hogy a HTML5 alapú webes alkalmazások a sebesség terén kihívással küszködnek, legutóbb például Mark Zukerberg mondta azt, hogy annak idején nagy hiba volt, hogy az okostelefonos alkalmazások fejlesztésekor a natív platform helyett HTML5-re fejlesztettek a mérnökök.

Az egyelőre nagy talány, hogy a Google mit szól majd a ZTE terveihez, mert azt már többször is láthattuk, hogy a hirdetési piacért folytatott küzdelemben a Google nem ismer tréfát – legutóbb például a keresőóriás megakadályozta, hogy az Acer az Alibaba fejlesztésével, de az Android (egyébként nyílt) kódja alapján készített Aliyun OS-sel szerelt mobilt jelentsen be Kínában. A lépést valószínűleg az indokolta, hogy a Google nem szeretett volna még hátrányosabb helyzetbe kerülni a hirdetési piacon – azonban, ha a ZTE valóban a Firefox OS mellé (is) áll, akkor ez még mindig megtörténhet. Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05