- 2012. november 6., 13:07
A vállalat megoldása sok szempontból jónak tűnik, de fogyasztásban valószínűleg nem versenyez az E Inkkel.
Hirdetés

A Japan Display bemutatott egy olyan kijelzőt, amely hamarosan akár színes e-bookokba is bekerülhet. A vállalat célja természetesen az volt, hogy egy olyan panelt készítsen, amely a felhasználók számára olyan élményt nyújt, mintha papírt olvasnának. Az egyelőre név nélküli prototípus ennek megfelelően a papírhoz hasonló elven működik, azaz a környezeti fényt veri vissza, saját háttérvilágítást nem tartalmaz. A csavar a történetben az, hogy a Japan Display az LCD-technológiát használja, amely segítségével fekete-fehér képet állít elő – ezt pedig egy extra szűrő segítségével teszi színessé. Bár ez alapján úgy tűnhet, hogy egy szimpla, háttérvilágítással nem rendelkező LCD-monitorról van szó, ez azért nem teljesen így van: a képpontok fizikai felépítése különbözik, hogy a fényvisszaverő képesség minél nagyobb legyen.

A panel egyelőre két változatban létezik, az egyik a beérkező fény 40 százalékát képes visszaverni, viszont nem tud élénk színeket megjeleníteni – ez a panel az NTSC színtér csupán 5 százalékát képes lefedni. A másik verzió a fény valamivel több, mint ötödét tudja visszatükrözni, viszont jóval szebb színek megjelenítésére képes (ez a verzió az NTSC színtér 36 százalékát tudja lefedni). A Japan Display szerint az első verzió akár már most sorozatgyártásra kész, így akár már 2013 elején kereskedelmi termékbe kerülhet, a második változatot azonban a mérnökök szeretnék továbbfejleszteni, hogy a fényességen javítsanak.

A DigInfo videója alapján a technológia akár videók megjelenítésére is képes, ugyanakkor a képfrissítés a jelek szerint még nem elég gyors ahhoz, hogy a videók élvezhető minőségben jelenjenek meg. A Japan Display szerint a technológia energiatakarékos, azonban az LCD-k alkalmazása miatt nyilván nem várható, hogy az üzemidő az E Inkkek több hónapos rendelkezésre állásával összemérhető legyen.

Címkék
Hozzászólások