- 2013. február 13., 09:51
A Panasonic letámad az LCD-k piacán is: 2013-ban összesen 28 új modell érkezik az európai piacra.
Hirdetés

A Panasonic január elején a CES-en bemutatta a 2013-as LCD-tévéit is, de az európai piacon, hasonlóan a plazmatévé kínálathoz, akadt helyi (európai) újdonság is. A funkciókat tekintve azonban meglepetés nemcsak a plazmatévéknél nem volt, hanem az LCD-knél sem; a három legfontosabb szolgáltatást a my Home Screen funkció, a Swype & Share 2.0 és a Voice Interaction jelentik ebben az évben. Európában 19-60 colos képméretben összesen 28 új modell mutatkozott be, és megismerkedtünk egy új sorozattal, az FT60-as szériával is.

A Panasonic az LCD-tévéknél továbbra is IPS paneleket használ, azonban fontos újdonság a tavalyi felhozatalhoz képest, hogy 2013-ban minden 3D LCD-tévé passzív (polarizációs) technológiával működik. Ez azt jelenti, hogy újabb gyártó állt át teljesen erre a technológiára (legalábbis az LCD-tévék esetében, hiszen a gyártási sajátosságok miatt plazmatévét egyelőre nem lehet passzív 3D-vel használni).

Az IPS panel a mozgásmegjelenítés szempontjából eleve jó választás, azonban a Panasonic több olyan megoldást is használ, amelyek a mozgások esetében még job képminőséget eredményeznek. A csúcsmodell például 3200 Hz-es képfrissítési frekvenciára képes (amely természetesen nem 3600 kép megjelenítésével egyenértékű, de a tartalom másodpercenként valóban ennyiszer változik – csak éppen egy fázisban nem a teljes kép frissül, hanem csak annak egy része. A Panasonic összesen 16 zónát használ, és emellett fekete képkockákat is beilleszt, ami a 100 Hz-es valós képfrissítéssel együtt adja ki a fent említett 3200 Hz-es frekvenciát.

A fícsörlistán a legfontosabb elemek az LCD-tévék esetében is a my Home Screen, a Swype & Share 2.0 és a Voice Interaction, de egyes modellek kettős tuner funkcióval is rendelkeznek, a WT60-as LCD-k pedig beépített kamerát is kaptak.

WT60 sorozat

A 47 és 55 colos méretben érkező WT60-as tévék Full HD IPS panellel, passzív 3D-vel és 3600 Hz-es képfrissítéssel (BLS) érkeznek. Ezekbe a tévékbe hatmagos processzor és hat tuner (2× DVB-T, 2× DVB-C, 2× DVB-S) kerül. Utóbbiak közül párhuzamosan bármelyik kettőt használhatjuk, és USB-s HDD-re vagy memóriakártyára felvételeket is készíthetünk.

A két tuneres megoldásnak hála felvételkészítés közben másik csatornára is kapcsolhatunk, sőt, arra is van mód, hogy a második adást is rögzítsük. A készülék DLNA szerverként is funkcionál, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a második tuner képét bármilyen DLNA eszközre képes továbbítani – vagyis tévézés közben valaki, mondjuk egy táblagépen, egy másik csatornát is nézhet a WT60-asokon keresztül.

A tévé a 16 zónát nemcsak a local dimminghez használja, hanem arra is, hogy a helyi kontrasztot és gammát finomhangolja, amely a Panasonic szerint részletgazdagabb kép megjelenítését teszi lehetővé (a világos területek fényereje elvileg nem befolyásolja a sötétebb területek fényerejét és ezzel együtt a részletességét. A WT60-as téve az okostévé funkciók mellett természetesen támogatja a my Home Screen szolgáltatást, a Swype & Share 2.0 megoldást és a Voice Interaction hangvezérlést is, a my Home Screen pedig a beépített kamera segítségével arcfelismeréssel párosítva is működik.

DT60 sorozat

A DT60-as tévék ötféle képernyőméretben lesznek kaphatók: 42, 47, 50, 55 és 60 colos változatban. A legfontosabb eltérés a WT60-as szériához képest a képfrissítés, amely 1600 Hz-es (szintén BLS), valamint az, hogy nincs beépített kamera.

A további szolgáltatások azonosak, így a hatmagos processzor, a Twin HD Tuner, az okostévé funkciók, a my Home Screen, a Voice Interaction, a Swipe & Share 2.0 és a felvételi lehetőség mind megtalálhatók ezekben a készülékekben.

FT60 Sorozat

Az FT60-as széria 42 illetve 47 colos képernyőméretben készül, a DT60-as tévékkel egyező képminőséget meghatározó jellemzőkkel, de már a kéttuneres megoldás nélkül.

ET60 Sorozat

3D fronton a belépő szintet az ET60-as tévék képviselik, 42, 47, 50 és 55 colos méretben. Az ET60-as LCD-k tulajdonképpen az ST60-as plazmatévék megfelelői: amellett, hogy megkapjuk a 3D képességet és ugyanazokat az okostévé szolgáltatásokat, mint amelyeket a nagyobb modellek tudnak, a számítási teljesítmény a kétmagos processzornak köszönhetően elmarad a felső- és csúcskategóriás modellek teljesítményétől (főleg az alkalmazások futtatása közben).

A képfrissítési frekvencia az ET60-as sorozat modelljeinél 600 Hz (szintén BLS), a háttérvilágítást azonban a Panasonic már nem tizenhat, hanem csupán három zónára osztotta fel.

E6, EM6, X6, XM6 és B6-os sorozatok

A nem 3D-s termékek közös jellemzője a 100 Hz-es képfrissítés, amelyet a Panasonic egyszerűen a háttérvilágítás villogtatásával (fekete képkockák beillesztésével) ér el, képinterpoláció ezeknél a készülékeknél nincsen. Az M betűvel jelölt két sorozat, az EM6 és az XM6 az E6-os és az X6-os sorozatok okostévé funkciók nélküli verziói (és hozzájuk hasonlóan a B6-os készülékekben sincsenek meg a Smart VIERA szolgáltatásai), az E és az X sorozatok között a legfontosabb különbséget pedig a felbontás jelenti: az E6-os és EM6-os tévék Full HD, az X6-os és XM6-os tévék pedig csak HD részletességet kínálnak.

A választható képméret 19-50 col között változik, de a lehetőségek sorozatonként eltérők. E6: 32, 39, 42 és 50 col; EM6: 32, 39 és 50 col; X6: 24 col; XM6: 19, 24 és 32 col; B6: 32, 39, 42 és 50 col. Az alapsorozatban, a B6-os modellek között, a 32-es változat kivételével minden tévé Full HD felbontást nyújt.

Az E6-os és ET60-as tévéket a Panasonic Magyarországon februárban már forgalomba hozza, míg a többi készülék, a plazmatévékhez hasonlóan, március folyamán kerül a boltokba. A tévék ára egyelőre még szintén nem ismert.

Címkék

Ezek is érdekelhetnek

2013. március 25., 13:00
2010. október 15., 18:00
2012. július 18., 12:00
Hozzászólások