- 2013. április 12., 14:01
Az Inactive Account Manager segítségével beállíthatjuk, mi történjen fiókunkkal, ha meghalunk.
Hirdetés

A szolgáltatást a Google ennyire azért nem explicit reklámozza, a hivatalos verzióban azt lehet megadni, hogy mi történjen adatainkkal, ha nem használjuk többé a felhasználói fiókunkat – a szolgáltatásra a legnagyobb eséllyel viszont csak akkor lesz szüksége valakinek, ha távozik az élők sorából. (Hiszen, ha valaki szándékosan megszűntetné Google-fiókját, akkor egyszerűen törölheti azt.)

Az internet mára egy hatalmas információs masszává nőtte ki magát, amely szivacsként minden információt magába szív, és gyakorlatilag az örökkévalóságig tárolja azt. Ami egyszer felkerült a netre, az jó eséllyel sosem törölhető onnan, szokták mondani – a dolog, ha ennyire nem is egyértelmű, jól jelzi, hogy az egyes felhasználók digitális lábnyomának kezelése egyre problémásabb. Az egyáltalán nem tisztázott, hogy mi történjen mondjuk a felhőben tárolt adatokkal valakinek a halála után (bár vannak már próbálkozások a helyzet megoldása érdekében).

A Google-nél maradva: a vállalat természetesen jelenleg is biztosítja a hozzáférést az elhunyt felhasználó hozzátartozói számára, de az adatok kiadását egy elég hosszú adminisztrációs, szükségszerűen kényelmetlen folyamat előzi meg. Az Inactive Account Manager ezen a helyzeten segíthet: a felhasználók beállíthatják, hogy mi történjen a Google felhőiben lévő adatokkal, ha egy bizonyos ideig nem történik bejelentkezés. A „türelmi” idő három, hat, kilenc vagy tizenkét hónap lehet, amelynek lejárta után a Google vagy törli a felhasználói adatokat vagy meghatározott e-mail címre (legfeljebb tíz adható meg) értesítést küld, opcionálisan pedig megosztja a címzettekkel a tárolt adatokat is. Természetesen a folyamat elindítása előtt azért kapunk értesítést, ekkor még van mód beavatkozni, ha „félreértés” történt.

Bár a Google új szolgáltatása első hallásra morbidnak tűnik (valamilyen szinten az is), valójában hasznos, mert mindenki saját kezébe veheti az irányítást; ha népszerű lesz, akkor az IAM új hullámot indíthat el a felhasználói adatok kezelésének gyakorlatában, és hozzájárulhat ahhoz, hogy középtávon egy életképes digitális végrendelet modell alakuljon ki.

Címkék
Hozzászólások