- 2013. április 24., 15:06
A peer-to-peer technológia érdekes alkalmazási területet hódíthat el az új szoftverrel, amelyet bárki kipróbálhat.
Hirdetés

Amint arról korábban már beszámoltunk, a BitTorrent fájlmegosztó működését lehetővé tévő peer-to-peer technolóigára alapozva a BitTorent Sync fájlok közötti szinkronizációs lehetőséget kínál, amely elméletileg akár az olyan online tárhelyszolgáltatásokkal is felveheti a harcot, mint a Dropbox, a Google Drive vagy a Microsoft-féle SkyDrive. A dolog azonban nem ennyire egyszerű, véleményünk szerint mindkét alkalmazástípusnak meglesz a saját helye a piacon.

A peer-to-peer működési elvből adódóan a BitTorrent Sync egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a szinkronizáció sebességét csak és kizárólag a két végpont internet hozzáférési sebessége határozza meg – a gyakorlatban így szinte biztosan a feltöltési sebesség jelenti majd a szűk keresztmetszetet. A technológiából adódóan az adatok szinkronizálása csak akkor lehetséges, ha ugyanabban a pillanatban a szinkronizálásba bevont gépek közül legalább kettő be van kapcsolva, hiszen nincsen felhő alapú tárhely. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szolgáltatásnak nincsen tárhely korlátja, és sokak számára az is előnyt jelenthet, hogy az adatok biztos, hogy nem kerülnek harmadik félhez. Ebből viszont az is következik, hogy a BitTorrent Sync hátrányban is van a Dropbox és társaival szemben, mert nem biztosított, hogy az adatokhoz minden olyan helyen, ahol van internet, hozzá is lehet férni. Vagyis egy okostelefonos alkalmazás (ha lesz), csak akkor fér hozzá mondjuk a munkahelyi és az otthoni gép között szinkronizált adatokhoz, ha a szükséges pillanatban legalább az egyik gép be is van kapcsolva.

A BitTorrent Sync néhány érdekes funkcióval is rendelkezik: képes egyirányú szinkronizálásra valamint a megosztás során beállítható az is, hogy az adatokhoz csak egyszer, és csak 24 órán belül lehessen hozzáférni. Emellett van lehetőség szelektív szinkronizációra is – de ez nem igazán újdonság, a meglévő felhő alapú tárolási megoldások is mind támogatják.

A labs.bittorrent.com weboldalról letölthető alkalmazás Windows, Macintosh és Linux alatt is működőképes, de egyelőre még csak alfa állapotú, úgyhogy kipróbálásra ajánlott, éles gyakorlati használatra viszont nem.

Címkék