- 2013. július 1., 18:10
Kevesebb, mint egy hónap, és az Antenna Hungária végrehajtja az analóg lekapcsolás első ütemét.
Hirdetés

A többször módosított, de most úgy néz ki, hogy végleges terveknek megfelelően az Antenna Hungária július 31-én 12 óra 30 perckor az ország középső területein végleg lekapcsolja az analóg műsorszórást. Ettől az időponttól kezdődően az Észak- és Közép-Dunántúlon, Budapesten, Pest megyében és a Dél-Alföldön már csak a DVB-T kompatibilis eszközökkel lehet a földi terjesztésű adásokat nézni. A 2010-ben vagy később vásárolt (lapos)tévék zömmel már olyan tunerrel rendelkeznek, amely képes a MinDig TV ingyenes és fizetős csatornáinak vételére is, a korábban vásárolt lapostévékhez illetve a katódsugárcsöves tévékhez azonban külső set-top-box vásárlása szükséges.

A DVB-T országos lefedettsége már most is 98 százalék feletti, a szolgáltatás augusztus elejétől azonban még szélesebb körben lesz elérhető, amikor is az Antenna Hungária hat új telephelyen indítja el a digitális sugárzást. Az analóg lekapcsolás második ütemére október 31-én kerül sor, addigra az Antenna Hungária szolgáltatását már valószínűleg több, mint 1 millió háztartás fogja használni, a vállalat így az ország legnagyobb digitális műsorszolgáltatója lesz. (Jelenleg a MinDig TV platformot jelenleg 350 ezer háztartás használja, míg a MinDig TV Extra szolgáltatására több, mint 100 ezren fizettek elő.)

Az analóg műsorszórás teljes lekapcsolása után az Antenna Hungária a felszabadult frekvenciasávok használatával tovább bővíti majd a jelenleg hét ingyenes és 24 fizetős csatornából álló kínálatát. Az Antenna Hungária jelenleg a teljes kapacitását kihasználja. Ez összesen három multiplexet jelent, mivel a szolgáltató tavaly engedélyt kapott arra, hogy a megbukott DVB-H platform számára fenntartott tartományt is használatba vegye; a MinDig TV Extra kínálatának tavalyi bővítése így vált lehetségessé. Az analóg műsorszórás lekapcsolása után a szolgáltató legalább két multiplex üzemeltetésére kap engedélyt, ami 8-24 csatornás bővítést tesz lehetővé, attól függően, hogy az Antenna Hungária SD vagy HD csatornák felvételében gondolkodik. A HD csatornák markánsabb jelenléte egyébként logikusabb választásnak tűnik, mert az Antenna Hungária a kábelszolgáltatókkal is szeretne versenyezni, így nem teheti meg, hogy a HD piacot teljesen átengedi nekik. Információnk szerint egyébként az Antenna Hungária több jogtulajdonossal is tárgyalásban van, így a szabad kapacitás betöltése valószínűleg nem fog sokáig tartani.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2019. október 28., 08:00
2019. október 28., 03:00
2019. október 31., 17:15