- 2013. július 24., 11:42
Minimálisan növekvő bevétel mellett az Apple profitja több, mint ötödével csökkent. Azért sírásra nincs ok.
Hirdetés

Az Apple az előzetes várakozásokhoz képest is gyengébb, az egy évvel korábbihoz képest 22 százalékos profitcsökkenésről számolt be, amit azt jelenti, hogy a 2012-es harmadik negyedévben elért 8,8 milliárd dolláros profit után a vállalat eredménye 6,9 milliárd dollárra csökkent. Az eredmény önmagában nem rossz; bár csökkenésről senki sem szeret beszámolni, igazából az Apple profitja nem most lett kevés, hanem korábban volt irreálisan sok – sőt, még mindig nem kevés, ha azt nézzük, hogy minden 100 dollárnyi bevételre 19,57 dollár nyereség jut. A profit csökkenésével kapcsolatban a legnagyobb probléma az, hogy a vállalat minimális bevételnövekedés mellett érte el (35,3 milliárd dolláros bevétel az egy évvel korábbi 35 milliárd dollárhoz képest), tehát a gyengébb eredmény alapvetően a magasabb gyártási és működési költségekkel magyarázható (vagy azzal, hogy az eladások a kisebb árréssel értékesített termékek felé tolódtak el).

Ami a konkrét eladásokat illeti, iPhone-ból több fogyott (31,2 millió, +20%), viszont minden más termékkategória gyengébben teljesített, kevesebb ment el az iPadból (14,6 millió, -14%), Macből (3,8 millió, -5%) és iPodból (4,57 millió, -32%) is.

Hogyan tovább? Nagyon valószínű, hogy a következő negyedéves jelentésnél még folytatódik a trend, és a profit még tovább csökken – sőt, a nyári szezon miatt arra is számítani lehet, hogy a bevétel is kisebb lesz. Az Apple várhatóan szeptemberben jelenti be a következő iPhone-t (iPhone 5S) és bemutatkozhat végre az okosóra, vagyis az iWatch is. Elemzők ez utóbbi terméktől várják, hogy a profitot újra növekedésnek indítsa. Az iPhone 5S és az iWatch pozitív hatásai ugyanakkor valószínűleg már csak a 2014. üzleti év első negyedében mutatkoznak meg (ami az Apple esetében 2013. szeptember 29-én kezdődik).

Hozzászólások