- 2013. július 31., 16:04
Ma dél után nem sokkal az ország középső részén és a Dunántúl északi részén megszűnt az analóg műsorszórás.
Hirdetés

Habár a digitális átállásról már több éve lehet hallani, és a konkrét lekapcsolási időpontok is hónapokkal ezelőtt kiderültek, alighanem a tévézők közül szép számmal csak ma döbbennek rá: területükön megszűnt az analóg műsorszórás. Az Antenna Hungária ugyanis, tartva magát az előzetes tervekhez, ma 12:30 perckor az ország egyik felében lekapcsolta az analóg műsorszórást, így a földfelszíni műsorterjesztés az ország középső és északnyugati területén már kizárólag a DVB-T műsorszórást jelenti (a lenti képen a kékkel jelölt területeken). Az adás vételéhez a továbbiakban DVB-T set-top-boxra vagy a MinDig TV szolgáltatással kompatibilis tévékészülékre van szükség – előbbit a rászorulók egy ideig még kedvezményesen, állami támogatással akár ingyen is megvásárolhatják.

A digitális átállás egyik előnye, hogy a meglévő három helyett hét csatornát lehet ingyenesen nézni, a teljes műsorkínálat azonban közel 40 csatornát takar, köztük az HBO-t is, amelyre – a kábeltévé szolgáltatásokkal összevetve legalábbis – kedvezményes áron lehet előfizetni. A 17 csatornát tartalmazó MinDig TV Extra például csupán havi 990 forintba kerül.

Az analóg műsorszórást egyébként az Antenna Hungária jelenleg még nem kapcsolta le teljesen, de az m1, az RTL Klub és a TV2 műsora helyett az érintett területeken már csak egy figyelmeztető üzenet látszik – augusztus 5-ig. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szerint a digitális átállás csaknem 600 ezer háztartást érint, és a folyamat végén közel 1 millió háztartásban fogják használni a MinDig TV-t – arról viszont nincsenek adatok, hogy az első ütem a hazai háztartások mekkora részét érintette. A második, egyben befejező ütem október 31-én lesz, amikor az ország többi területén is elhallgatnak az analóg jelet sugárzó állomások. A felszabadult frekvenciasávok egy részét megkapja az Antenna Hungária, hogy a MinDig TV szolgáltatást tovább tudja bővíteni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2021. január 29., 09:05
2020. június 5., 17:00
2019. október 28., 08:00
2019. október 28., 03:00
2019. október 31., 17:15