- 2013. augusztus 1., 14:59
És ez nemcsak az RT, hanem a Pro verzióra is vonatkozik. A teljes bevétel eddig: 853 millió dollár.
Hirdetés

A Microsoft eddig egyszer sem közölte, hogy külön-külön vagy összesen mennyi táblagépet értékesített a tavaly október óta kapható Surface-ből és/vagy az idén február óta piacon lévő Surface Próból, azonban elemzések alapján már eddig is tudni lehetett, hogy túlságosan jól egyik készülék sem fogyott. A Microsoft most végre mondott egy számot; igaz, nem darabszámot közölt a vállalat, hanem azt, hogy a táblagépek alapján realizált árbevétele eddig 852 millió dollár volt. Azt nem lehet tudni, hogy az árbevétel mekkora része származik a Surface RT és mekkora része a Surface Pro után, egy kis matekkal azonban még így is közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy tisztán lássuk, mekkora bukta is a két táblagép.

A piacon lévő modellek közül június 30-án (ameddig a fenti bevétel beérkezett) a legolcsóbb a 32 GB-os belső memóriával szerelt Windows RT volt, amelyért 500 dollárt kellett fizetni. Vagyis optimális esetben is csupán 1,7 millió tabletet értekesített a Microsoft, azonban a valós adat ennél kisebb, mert a 64 GB-os változat ára 600 dollár volt, a Surface Próért pedig még többet kellett fizetni. Becsléseink szerint a reális példányszám közelebb van az 1,5 millióhoz… Nem véletlen, hogy a Microsoft néhány hete drasztikusan, 150 dollárral csökkentette a Surface RT mindkét verziójának árát, sőt, a kisebb belső memóriával szerelt modellt egyes iskolákban akár 200 dollárért is el lehet már vinni.

Csak összehasonlításképpen: az Apple az aktuális iPad verzióból a nyitóhétvége, de legfeljebb az első hét során szokott milliós tételben értékesíteni, a cupertinoi vállalat legutóbbi üzleti jelentéséből például az derült ki, hogy a legutolsó (már lezárt) negyedévben az Apple majdnem 15 millió tabletet tudott eladni (kb. 1,25 millió készülék hetente). A különbség még akkor is nagy, ha ehhez azt is hozzávesszük, hogy az Apple vásárlói igen nagy százalékban a 7 colos kijelzővel szerelt iPad minit választották.

Címkék
Hozzászólások