- 2013. szeptember 4., 15:39
Nőtt a szabvány sávszélessége, amely így már maradéktalanul alkalmas a 4K tartalmak továbbítására.
Hirdetés

A HDMI Forum bejelentette a digitális multimédia adatátviteli szabvány 2.0-ás változatát, amelynek véglegesítése az UHD felbontású eszközök egyre népesedő tábora miatt már éppen időszerű volt.

A HDMI 2.0 legnagyobb előnye ugyanis az, hogy jelentősen növeli a rendelkezésre álló sávszélességet, kétszeresére, azaz 18 Gbps-ra (gigabit/mp), amely lehetővé teszi a 4K felbontású (3840×2160) videójel továbbítását akár 50 vagy 60 fps (kép/mp) frissítéssel is, progresszív elven. A nagyobb sávszélesség persze alternatív módon is kihasználható, például megoldható lesz, hogy egyetlen kábelen két különböző videójelet küldjenek az eszközök egymásnak. A képanyag mellé akár 32 hangcsatorna is kódolható egy időben. A HDMI 2.0 természetesen támogatja a „dynamic auto lipsync” szinkronizáló szolgáltatást is, amely biztosítja, hogy a kép és a hang akkor se csússzon el egymáshoz képest, ha valamelyik az utólagos feldolgozás során „késne picit”.

A HDMI 2.0 szabvány természetesen visszafelé kompatibilis, és, mivel a kábel(ek) és a csatlakozó(k) fizikai kialakítása nem változott, még csak új kiegészítők vásárlására sincsen szükség. Persze egy cérnavastagságú, 500 forintos kábellel a 4K-s átvitel valószínűleg nem fog működni, de a „normálisabb” darabokkal elvileg nem lesz gond.

Az egyik első UHD-tévét, amelyre HDMI 2.0 port kerül, várhatóan a Panasonic fogja bejelenteni az IFA 2013 előtt tartott, mai sajtótájékoztatóján.