- 2013. szeptember 30., 11:36
Tizennégyszer gyorsabb a DDR3 memóriáknál, ráadásul a fogyasztása is alacsonyabb.
Hirdetés

A Micron bejelentette az első v-DRAM memóriáját, amelyet Hybrid Memory Cube-nak nevezett el. A több réteget függőlegesen egymás tetejére csoportosító "vertical DRAM" (röviden v-DRAM) minden bizonnyal a jövő memóriái.

A DDR memóriák fejlesztése az utóbbi időkben kicsit belassult, a DDR3 után megjelent DDR4-et inkább csak grafikus kártyák memóriájának használják, bár már sikeres bemutatókat tartottak négycsatornás DDR4 memóriákkal operatív memóriákhoz is. A v-DRAM azonban sokkal előrébb mutat, hiszen míg a DDR4 csak 2×-es sebesség növekedést tud felmutatni a DDR3-hoz képest, a Hybrid Memory Cube a DDR3-hoz képest 14× gyorsabb.

A Micron által tervezett és már a tömeggyártás előtti fázisban járó Hybrid Memory Cube 160 GByte/s sávszélességet kínál, míg a DDR3 memóriák mindössze 11 GByte/s sávszélességűek (a DDR4 21-24 GByte/s). Ezen túlmenően a rétegelt kialakítás, az egymásra helyezett memória lapkák jelentősen, mintegy 70%-kal csökkentik az energiaigényt.

Minden bizonnyal a v-DRAM elsőként felső kategóriás grafikus kártyákon debütálhat, de erre is legalább 4-5 évet kell majd várnunk. Az alaplapi memóriák megjelenéséhez az alaplapgyártóknak is komolyabb módosításokat kell eszközölniük, nem beszélve processzorokról, amelyeknek tartalmazniuk kell majd az új memóriavezérlőt.

Az első Hybrid Memory Cube darabok 2 GB-osak lesznek, 2014-ben pedig a 4 GB-os változatokat is elkészíti a Micron. A hír érdekessége, hogy ezt a technológiát már 2011-ben láthattuk, de akkor még csak nagyon jövő időben beszélhettünk róla. Most azonban úgy tűnik, hogy hamarosan valósággá válhat, hiszen a Micron hamarosan megkezdi a mérnöki minták szállítását.

Címkék
Hozzászólások