- 2013. október 1., 10:27
A Play Zene alkalmazás letöltése után idehaza is megvásárolhatók a zeneszámok, és van átalánydíjas konstrukció is.
Hirdetés

Már az év első felében voltak arra utaló jelek, hogy a Google arra készül, hogy a régióban is elindítja a Google Music illetve All Access szolgáltatásokat, ez végül a mai nappal meg is történt. Előbbi a Google online tárhelyszolgáltatása, amely kimondottan arra való, hogy zeneszámokat töltsünk fel rá, hogy azokat minden eszközről elérhessük, utóbbi pedig egy többmillió zeneszámot tartalmazó, átalánydíjas elérést is kínáló streaming szolgáltatás. A gyorstesztünk alapján a kínálatban magyar előadók dalai is megtalálhatók, de a választék korántsem teljes. Bár a streaming lényege az, hogy az adatokat a készülék közvetlenül a felhőből szerzi be, a Play Zene segítségével arra is van mód, hogy a zeneszámokat hallgatás előtt offline letöltsük, így kímélhetjük havi adatforgalmi keretünket (és pénztárcánkat is). A Google Play alkalmazásboltban Play Music néven elérhető alkalmazás érdekessége, hogy képes kihasználni a telefonokban lévő hangjavító szolgáltatásokat, így ugyanaz a hangszínszabályzó is elérhető benne, mint amit a készülékek gyári lejátszója kínál.

A Google Play All Access szolgáltatást, a hitelkártya adatok megadása után, 30 napig bárki ingyenesen kipróbálhatja, ehhez csak egy Google fiókra és egy böngészőre vagy Android OS-t futtató telefonra van szükség. Aki úgy dönt, hogy előfizetne, és november 15-ig lép, annak a havidíj 1650 forint lesz, utána pedig 1950 forint – vagyis havonta egyetlen CD áráért cserébe korlátlan zenehallgatásban lehet részünk.

A Google nem egyedüli szereplő a hazai streaming piacon; a Deezer szintén átalánydíjas szolgáltatásként elérhető, és havonta 7 euróba, azaz nagyjából 2100 forintba kerül. Korábban a T-Mobile és a Sony Ericsson is próbálkozott hasonlóval, a 2009-ben indult, havi 2400 forintért elérhető PlayNow Plus azonban gyorsan, nagyjából egy év működés után meg is szűnt, mivel nem volt rá megfelelő kereslet – ez azonban részben annak is köszönhető volt, hogy csak és kizárólag Sony Ericsson telefonokkal volt elérhető, a letölthető zenék minősége pedig csak elméletben volt CD-minőségű.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. június 8., 10:00
2020. június 5., 17:00