- 2013. október 3., 13:07
Még nagyobb kavarodás az okostelefonok és táblagépek teszteredményei körül.
Hirdetés

Éppen tegnap számoltunk be arról, hogy az egyik tech magazin olyan kódra bukkant a Samsung Note 3 egyik rendszerfájljában, amely bizonyos tesztprogramok futtatása esetén nagyobb prioritást ad, feljavítva ezzel a teszteredményeket.

Ma pedig arról írhatunk, hogy az AnandTech legfrissebb kutatása szerint sokkal több gyártó alkalmaz valamilyen módszert a tesztértékek feljavításához, mint azt előzetesen gondolhattuk.

Az új termékek közül két olyan készüléket találtak csupán, amelyik nem trükközik a tesztprogramok futtatása során, ez pedig a Nexus és az újabb Motorola gépek (a Google felvásárlás előtti Motorola okostelefonokat nem vizsgálták). A próbák során bebizonyosodott, hogy az LG, HTC és ASUS legalább egy készüléke magasabb órajelet állít be, ha tesztprogramot észlel.

Egyébként a Samsung nem csak a CPU, de a GPU órajelet is megbirizgálja, e téren ő az egyetlen gyártó a vizsgált termékek közül.

A trükközgetés egyébként a tesztszoftverek készítőinek sem tesz jót, hiszen ki használná, vagy ki fizetne egy olyan programért, ami teljesen megbízhatatlan értékeket mutat, amelyek egyáltalán nem összehasonlíthatóak. Persze kérdés, hogy kik lesznek azok, akik mernek is majd lépéseket tenni annak érdekében, hogy a gyártók ne tudjanak a programjuk futtatása esetén az órajelet felemelni.

A legjobb természetesen az lenne, ha a gyártók közötti verseny nem ily' módon, hanem ténylegesen a valós elért eredmények alapján dőlhetne el. A tesztprogramokkal való machinálás és az órajel ideiglenes, csak a tesztprogram esetén történő felemelése valahol már a vásárló megtévesztése is egyben.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
Hozzászólások