- 2013. október 7., 14:01
2012-ben (az egyik leglaposabb előadással) elbúcsúzott a Microsoft a kiállítástól, de máris visszatérne.
Hirdetés

A vállalat 2011 decemberében, néhány héttel a CES előtt jelentette be, hogy a 2012. januárjában tartott nyitóbeszéd lesz az utolsó, azután ráadásul a Microsoft, mint önálló kiállító, elbúcsúzik Las Vegastól. A szakítás oka alapvetően az volt, hogy a Microsoft termékeinek megjelenése nem esett egybe a CES januári időpontjával, de ehhez azért azt nem árt gyorsan hozzátenni, hogy mindez a többi 2000 kiállítót cseppet sem szokta zavarni. A redmondi cég persze nem tűnt el a CES-ről, hiszen számos parterén keresztül az idei évben is jelen volt, főleg a Windows 8 és a Windows RT kapcsán. A Microsoft azért, hogy a fontosabb partnerekkel találkozhasson, még néhány tárgyalót is bérelt, önálló standja viszont nem volt.

2014-ben állítólag a helyzet ismét megváltozik, Gary Shapiro, a CES-t is szervező CEA elnöke egy interjúban ugyanis elmondta, hogy a Microsoft nemcsak, hogy visszatér a jövő évi show-ra, hanem akkora területet is bérelt, mint még soha. Az egyelőre nem világos, hogy lesz-e nyitóbeszéd is az idei szünet után újra, minden esetre a Microsoftnál és a piacon is annyi változás történt az elmúlt hetekben-hónapokban, hogy a vállalat elég sokat profitálhatna egy jó előadásból. 2013-ban mi történt eddig?
– Bebizonyosodott, hogy a Windows 8-at, bár sokan szeretik, mégsem teljesít olyan jól, mint kellene. A Micorosftnak egy éven belül ki kell(ett) adnia a Windows következő változatát, a 8.1-et (az OS október 18-án jelenik majd meg), hogy javítson a helyzeten.
– Minden gyártó kihátrált a Windows RT mögül, és egyelőre kétséges, hogy bárki bizalmat szavaz majd a Windows RT 8.1-et futtató táblagépeknek.
– A Windows Phone továbbra sem tudott értékelhető piaci részesedést szerezni, az OS csak harmadik a toronymagasan piacvezető Android és a második helyet magabiztosan tartó iOS mögött.
– A Microsoft, némi körtánc után (végre) megvásárolta a Nokia telefongyártó részlegét, és bejelentette, hogy 2017-re a piac 15 százalékát szeretné megszerezni.
– Steve Ballmer bejelentette lemondását, helyére valószínűleg Stephen Elop (ex Nokia) vagy Alan Mullaly (Ford) kerül.
– Ugyan még nem történt meg, de még ebben az évben meg fog jelenni az Xbox One is.

Összegezve a fentieket, a Microsoft háza táján annyi fontos dolog történt az év során (és még fog is, valószínűleg) hogy könnyen lehet, a vezetés belátta: nem jó, ha egy olyan fontos eseményről, mint a szórakoztatóelektronikai iparágban vonuló trendeket alapvetően befolyásoló CES, kimarad. A januári show ráadásul egy kiváló alkalom lenne arra is, hogy a vállalat új vezetője bemutatkozzon ‑ feltéve, hogy addigra kiválasztják Ballmer utódját.

Mi egyet tudunk ígérni: ha lesz keynote, azon ott leszünk, és beszámolunk majd az elhangzottakról.

Hozzászólások