- 2013. november 5., 12:08
Még utód sincs, mégis egyre többen mondják el véleményüket a vállalat jövőjével kapcsoltban.
Hirdetés

Egyelőre még Steve Ballmer utódja sincs meg, de máris rengeteg tanács érkezik, hogy a vállalatot milyen irányba lenne érdemes elmozdítani. Az egyik legújabb gondolat Paul Allen nevéhez fűződik, aki szerint a Microsoftot fel kellene darabolni. Az egészben az az érdekes, hogy Allen egyrészt a Microsoft társalapítója, másrészt pedig jelenleg is tetemes, 2 milliárd dolláros részesedéssel bír a Microsoftban, tehát nem a levegőbe beszél, hanem komoly anyagi érdekei fűződnek ahhoz, hogy a világ legnagyobb szoftvergyártó cég képes legyen megújulni és felvenni a ritmust a megváltozott piaci környezetben.

Allen és a 15 milliárd dolláros vagyonát kezelő befektetési alap egyaránt azt javasolják, hogy a Microsoft válassza le azokat a divíziókat, amelyek elsősorban az otthoni felhasználókat célozzák meg termékeikkel; ilyen például a kereső és a hozzá kapcsolódó hirdetési szolgáltatás valamint az Xbox. Ezek a termékek a maguk környezetében sikeresnek számítanak, ugyanakkor a Microsofton belül nem jelentősek, hiszen a bevétel legnagyobb része még mindig a szoftverek eladásából származik. Allen szerint hosszabb távon mindenképpen jobb lenne, hogy a Microsoft minden erőforrásával erre a területre tudjon fókuszálni.

Allen javaslata egyébként csak egy a számtalan stratégiai javaslat közül – és ahhoz, hogy bármelyikből legyen is valami (ha egyáltalán), először az szükséges, hogy a Microsoft megválassza Ballmer utódját. Jelenleg a jelöltek értékelése zajlik, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy az utód személyét mikor jelölik ki. Egyes források szerint akár az év vége előtt megszülethet a döntés, ha ez így lesz, akkor a Microsoft, amely 2014-ben visszatér a CES-re, Las Vegasban jelentheti be következő ügyvezetőjét. A jelöltek közül a legesélyesebbnek a Nokia leköszönő vezérét, Steven Elopot tartják, de Allan Mullaly (Ford) és Mark Hurd (Oracle) is jó esélyekkel indul.

Címkék