- 2013. november 15., 21:20
Magyarországra érkezett az LG ívelt felületű OLED-tévéje, de a koreai vállalat két új UHD tévé is bemutatott.
Hirdetés

Az LG 2012 januárjában mutatta be, 2013 elején pedig forgalmazni is elkezdte a világ első 55 colos képátlójú, sorozatgyártásba kerülő OLED-tévéjét. Amíg az első modell esetében még azért is izgulhattunk, hogy Magyarországon kereskedelmi forgalomba kerül-e a készülék (végül nem került), az idén januárban bemutatott második generációs, ívelt felületű készülék biztosan megjelenik a hazai boltok piacán.

Az OLED-tévékre és elterjedésükre évek óta várunk, úgy tűnik, hogy most végre elérkezett az idő és a plazmatévék valamint az LCD-tévék előnyeit egyben felmutatni képes technológia az egész világon, és persze Magyarországon is megveti a lábát. A várakozások szerint 2015-ben már 1-3 százalékos piaci részesedése lesz a technológiának, és minden bizonnyal azok a gyártók fognak jól járni, akik már az első körben is kínálnak modelleket. Az LG jó helyzetben van tehát, ráadásul a készülék árát relatív alacsonyan is tudja tartani (persze, mint minden újdonság, az 55EA980V is brutálisan drága lesz, kezdetben 3 millió forintot kell érte fizetni), mert RGB helyett RGBW pixelstruktúrát (fehér pixeleket és színszűrőket, valamint az RGB mellett egy extra, fehér alpixelt) használ, ami olcsóbbá teszi a gyártást.

A tévé érdekessége az enyhén ívelt, mozivászonra hajazó felület. Ez persze inkább dizájn, és annak jelzése, hogy az LG ilyet is képes alkotni, ahhoz ugyanis, hogy az ívelt forma előnyeit ki tudjuk használni, de ha egyszerre csak egyvalaki ül a tévé előtt, ráadásul lehetősége van pont az optimális helyről nézni azt, jelenthet némi előnyt, hogy minden pixel közel azonos távolságra van a szemünktől. De az ívelt felület természetesen akkor sem jelent hátrányt, ha az egész család leül megnézni az esti filmet, az OLED 180 fokos betekintési szögei matt ugyanis mindenhonnan tökéletes színeket és nagy kontrasztot láthatunk.

A hazai leleplezés pillanata

A dizájn nemcsak az ívelt felület, hanem a Cinema Screen dizájnnak és az áttetsző Crystal Stand fantázianevű talpnak köszönhetően is remek, talán az egyik legjobb, amivel az utóbbi időben találkoztunk. A talpnak hála olyan, mintha a képernyő a levegőben lebegne, és ezt az illúziót az állványba szerelt hangszórók sem törik meg, amelyek kerámiából készültek, és szintén majdnem teljesen átlátszóak.

Miért olyan nagy szám az OLED? Azért, mert a technológia működési elvéből adódóan nincs szükség háttérvilágításra, maguk a pixelek bocsátanak ki fényt – hasonlóan a plazmatévékhez. Éppen ez teszi lehetővé, hogy az LCD-tévékhez képest sokkal feketébb lehet a fekete (a kép pedig kontrasztosabb), ráadásul a válaszidő is ezred milliszekundumokban mérhető. Mivel nincs szükség háttérvilágításra, alacsony a fogyasztás is, az OLED ráadásul papírvékony, ebből adódóan bármilyen formára „rányomtatható”.

Az LG Full HD felbontású csúcskészüléke természetesen a polarizált (passzív) 3D megjelenítésre is képes, és támogatja az LG valamennyi Smart funkcióját, beleértve az LG Cloud szolgáltatást is.

Új UHD-tévék a hazai paicon

Az LG a már kapható 84 colos UHD felbontású 84LM960V mellé két új, kisebb képátlóval szerelt 4K felbontásra képes készüléket is bemutatott a hazai piacon. Az 55 illetve 65 colos készülékek Nano FULL LED háttérvilágítással valamint 4.1 csatornás hangrendszerrel rendelkeznek, szintén 3D-sek és kezelik az LG összes jelenleg elérhető Smart funkcióit.

Az 55LA970V ajánlott végfelhasználói ára 950 ezer forint lesz idehaza, míg a 65LA970V-t 1 millió 700 ezer forintért lehet megvásárolni.

Mindhárom tévé a Vöröskő Kft. által üzemeltetett Euronics üzletekben lesz elérhető első körben, információink szerint a forgalmazó az előrendeléseket már felveszi, a szállítások pedig az év végén (EA980V sorozat) illetve a jövő év elején (LA970V sorozat) kezdődhetnek meg.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. február 12., 16:00
2020. február 10., 13:00
2019. október 28., 08:00