- 2014. január 2., 12:02
A Samsung 1 GB-os memóriachipet fejlesztett ki, amivel immáron a mobil készülékekbe is telepíthető 4 GB RAM.
Hirdetés

Jelen pillanatban még a legjobb hardverrel szerelt okostelefonokban és táblagépekben is csupán 2 GB memória található, az egyedüli kivételt a 3 GB RAM-mal szerelt Samsung Galaxy Note 3 jelenti. A helyzet azonban hamarosan megváltozhat, miután a Samsung minden eddiginél nagyobb „adatsűrűségű”, 8 Gbites LPDDR4 típusú memóriát fejlesztett ki. A mobil készülékekben általánosságban legfeljebb négy chipet használnak, így a legnagyobb alkalmazható memóriaméret az új chipekkel 32 Gbit, vagyis 4 Gbájt lesz. A chip további előnye a mostani generációhoz képest, hogy kedvezőbb fogyasztási mutatóval rendelkezik.

Több memória mindig jól jön; a nagyobb operatív tár gyorsíthatja a készülékek működését, javíthatja a multitasking hatékonyságát és emellett nagyobb felbontású kijelzők kezelését is lehetővé teszi. A Samsung az első negyedévben megkezdi a tömeggyártást, és hamarosan az első olyan kütyük is a piacra kerülhetnek, amelyekben ez a chip teljesít szolgálatot. A korai vállalat egyelőre nem árulta el, hogy a memória chip milyen eszközökben jelenik majd meg, de a lehetséges jelöltek között nemcsak okostelefonok és táblagépek hanem szupervékony notebookok is megtalálhatók. Illetve talán tévék is – legalábbis erre utalhat, hogy a Samsung szerint a chip UHD felbontású kijelzővel szerelt termék(ek)ben is hamarosan viszontlátható lesz. Nem lennénk meglepve viszont, ha az első 4 GB RAM-mal szerelt okostelefon a Galaxy S 5 lenne, amelynek megjelenése néhány héten/hónapon belül várható.

Kis szerencsével a Samsung néhány terméket a hamarosan kezdődő CES-en is bemutathat – ha így lesz, akkor természetesen be fogunk számolni róluk.

Hozzászólások