- 2014. január 2., 14:55
A koreai vállalat év elején vásárolta meg az operációs rendszert a HP-tól, most érhettek be a fejlesztések.
Hirdetés

Az LG február végén jelentette be, hogy megvásárolta a webOS-t az amerikai számítógépgyártótól (aki korábban szintén vette azt, mégpedig a Palmtól). Már akkor tudni lehetett, hogy az LG az okostelefonoknál (és táblagépeknél) továbbra is ragaszkodni fog az Androidhoz, így egyértelműnek tűnt, hogy a webOS idővel az okostévékre fog beköltözni. Az LG korábban a Google TV-vel próbálkozott, de ennek a kirándulásnak nem lett jó vége (egyébként a Sony és a Samsung is hasonló utat járt be e térne), a webOS viszont segíthet betölteni az okostévék piacán jelenleg tátongó űrt, nevezetesen azt, hogy nincsen olyan platform, ami univerzális lenne (kiemelkedne a tömegből) és akár minden gyártó használhatná azt. Ugyan vannak próbálkozások az összefogásra és „közös” alkalmazások fejlesztésére, de ezek messze nem olyan működőképesek, mint lenniük kellene.

Egyes pletykák szerint az LG a januári CES-en fogja először bemutatni a webOS alapú okostévéjét. Könnyen lehet, hogy a modell sikerétől függ majd, hogy az LG marad-e a most használt környezetnél vagy villámgyorsan átáll a félig-meddig saját fejlesztésű rendszerre. A HP korábban úgy alakította ki a webOS-t, hogy a felhasználói interfész kártyákból álljon – valószínűleg ezen az LG sem változtatott. Egyébként a kártyás UI mostanában nagyon népszerű, és úgy tűnik, hogy a Google is afelé mozdul, hogy az Androidot is átállítsa ilyen formátumúra.

Az LG szerencsétlenségére a Google nemrég döntött arról, hogy radikálisan átalakítja a Google TV-t, amely a jelenlegi formájában meg is szűnt, viszont Android TV néven a közeljövőben újra megjelenhet – bár egyelőre konkrét információk nincsenek róla, a keresőóriás minden valószínűség szerint szintén arra hajt, hogy egy domináns univerzális platformot hozzon létre, éppen úgy, miként tette azt az Androiddal az okostelefonok esetében is. És, ha ez még nem lenne elég, akkor azzal is számolni kell, hogy a legnagyobb rivális, a Samsung az Intellel szövetkezve szintén fejleszt egy új OS-t, amely okos eszközön (mobilokon és tévéken) fut majd. Ennek premierje szintén valamikor ebben az évben várható.

Címkék
Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. március 27., 08:00
2019. november 14., 06:00
2019. október 28., 08:00
Hozzászólások