- 2014. január 2., 11:53
A két japán vállalat OLED fronton működött együtt, de egyelőre nem látják a technológia jövőjét, így leállnak.
Hirdetés

A Sony és a Panasonic vezetése úgy döntött, hogy jelen piaci körülmények között nincs igazán értelme fenntartani az olcsó OLED-tévék kifejlesztésére irányuló megállapodást, így annak felbontása mellett döntöttek. Helyesebben úgy voksoltak, hogy az eredetileg 18 hónapra kötött megállapodást nem hosszabbítják meg. A lépés hátterében valószínűleg az áll, hogy mindkét vállalat úgy látja, a következő néhány évet nem az új technológia, hanem az UHD felbontású eszközök dominálják majd – ennek megfelelően a Sony és a Panasonic is a 4K-s LCD-kre összpontosít majd.

A két gyártó másfél éve kötött megállapodást, amelynek keretében nagyméretű, tömeggyártásban olcsón előállítható OLED-panelek kifejlesztését tűzték ki célul. A projekt érdekességét részben az adta, hogy az együttműködés csak a gyártási technológia kifejlesztésére irányult, a gyártás folyamatát már a Sony és a Panasonic is saját hatáskörben oldotta (volna) meg. Az OLED-et a történtek ellenére mindkét vállalat használni fogja a jövőben is, de nem otthoni termékeknél, hanem ipari kijelzőknél – például orvosi műszereknél, ahol egy kijelző ára csak töredéke a berendezések értékének.

Azt nem lehet tudni, hogy a Sony és a Panasonic meddig jutottak az OLED fejlesztésével – a tavalyi CES-en mindkét vállalat demózott 56 colos, UHD felbontású OLED-tévét, tehát a gyártás elméletben működött. Az viszont könnyen lehet, hogy a japánok együtt sem tudták megoldani, hogy a gyártási költségeket annyira leszorítsák, hogy termékeik felvehessék a versenyt az LG és a Samsung készülékeivel. Egy másik alternatíva lehet akár még az is, hogy nem a gyártási költségekkel, hanem a panel élettartamával vagy vezérlésének pontosságával adódtak gondok. Mindez azt jelenti, hogy rövid távon a Samsung és az LG maradnak az egyedüli gyártók, akik az OLED technológiára is építkeznek. Középtávon viszont más gyártók is megjelenhetnek a piacon, mert az LG, igény esetén, más gyártóknak is hajlandó most már szállítani WRGB OLED paneljeiből.

Címkék